JAK POZNAĆ FAŁSZOWANĄ ŻYWNOŚĆ ? 1932 r
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Aktualna cena: 50 zł
Użytkownik szmucpagina
numer aukcji: 2067578806
Miejscowość Kraków
Wyświetleń: 12
Koniec: 30-01-2012 19:30:00
WYSYŁKA - LIST POLECONY LUB PACZKA POCZTOWA
PRZEJDŹ DO SPISU TREŚCI - KLIKNIJ
WSTĘP.
Zdrowie, ten najcenniejszy skarb człowieka zależy w dużym stopniu od jakości pożywienia.
Pokarm czysto i dobrze przyrządzony odradza siły, czyni organizm odpornym do walki o byt, pokarm zaś zepsuty, fałszowany lub zakażony, rujnuje zdrowie nasze a nierzadko decyduje o życiu. Państwa, dbałe o zdrowie swych obywateli, uregulowały kontrolę nad produkcją i obrotem artykułami żywności, aby uchronić konsumentów od wyzysku i szkody na zdrowiu.
W Polsce obowiązywały do niedawna trzy ustawy żywnościowe:
w dzielnicy poznańskiej ustawa pruska z 14 maja
1789 roku,
w Małopolsce i Śląsku Cieszyńskim ustawa au-
strjacka z 16 stycznia 1896 r.,
na terenie dawnego Królestwa Kongresowego ar
tykuły 659, 660, 668 rosyjskiej ustawy lekarskiej z roku
1905 i artykuły 209—219 kodeksu karnego z roku 1903,
Ustawy te, przy uwzględnieniu podobnych ustaw, istniejących we Francji, Szwajcarji i Stanach Zjednoczonych Ameryki Północnej, połączono w jedną ustawę polską pod nazwą: „O dozorze nad artykułami żywności i przedmiotami użytku (z wyłączeniem środków leczniczych^ Dz. U. Rzp. Nr. 36 z 24/111. 1928 r., poz. 343. Ustawę powyższą uzupełniają rozporządzenia, ogłaszane co jakiś czas w Dzienniku Ustaw Rzp. a odnoszące się do różnych gałęzi przemysłu żywnościowego, jak przemysł tłuszczowy, młynarski, winny itp.
Oprawa: miekka
Format: 15,5x23 cm
Ilość stron: 116 + VI tablic str.
Stan: db udarcie rogu okladki, podklejenie grzbietu, zagiecia rogow stron, podkreslenia w tekscie
Tytuł / autor / wydawnictwo
KIEROWNIK PRACOWNI CHEMICZNEJ M. KRAKOWA
DR LUDWIK SOBIESZCZANSKI
B. INSPEKTOR SANITARNY
JAK POZNAĆ FAŁSZOWANĄ ŻYWNOŚĆ ?
KRAKÓW 1932
NAKŁADEM MIEJSKIEGO MUZEUM PRZEMYSŁOWEGO IMIENIA DRA ADRJANA BARANIECKIEGO W KRAKOWIE
Spis treści:
SPIS RZECZY.
Str.
... , , ... 96
Alkohol
Angielskie ziele .,.---
Anyż la
Arak yy
Bobkowe liście 76
Bryndza 43
Cukier 53
Cukierki i wyroby z cukru . . 58
Cykorja 81
Cynamon . - 78
Czekolada 84
Drożdże 52
Drób 14
Ekstrakty mięsne ...... 15
Gałka muszkatułowa .... 75
Gorczyca 72
Goździki 77
Grzyby trujące 65
Herbata 81
Imbir 78
Jaja 18
Jarzyny . 59
Kakao 83
Kalmus 78
Kaparki 77
Kasza 47
Kawa 79
Kefir . . . : 29
Kminek 73
Kolendra . 74
Koniak 98
Konserwy mięsne ...... 15
Konserwy jarzynowe 61
Korzenie i przyprawy .... 67
Kosmetyki - 109
Kwiat muszkatułowy 76
Lemonjady 63
Lody cn
Str.
Lód 106
Łój 35
Majoran 77
Makarony 48
Marcepan 58
Marg-aryna 38
Marmelady 63
Masło 29
Masło kakaowe 37
Mąka 43
Mięso 11
Miód pszczelny 55
Miód sycony 93
Miód sztuczny 96
Mleko 20
Mleko kondenzowane .... 28
Musztarda 73
Naczynia kuchenne ..... 107
Nafta 112
Nalewki naturalne ...... 99
Nalewki sztuczne ...... 100
Namiastki kawy ,, = .., 80
Ocet .......... 70
Odczynniki chemiczne (spis) . . 116
Oliwa 36
Oleje 36
Opakowanie żywności .... 108
Organizacja dozoru nad żywnością 5
Owoce .......... 59
Papier do pakowania .... 108
Papryka 75
Pieczywo 49
Pieprz 73
Piwo 94
Pobieranie próbek (w ogólności) 9
Powidła - . 63
Proszki do pieczenia 52
Przyrządy do badania (spis) . . 115
Str.
Rum 99
Ryby 14
Ryż 47
Sago 48
Sery 39
Smalec 34
Śmietana 27
Sól 60
Soki i syropy ........ 61
Szafran . 76
Szampan . 87
Sztuczne środki słodzące ... 57
Środki konserwujące ..... 89
Trychiny . ., 13
Tytoń 86
Tłuszcze zwierzęce 34
Tłuszcze roślinne 36
Str.
Tłuszcze mieszane ..... 38
Wanilia 74
Wanilina 74
Wata przyciwnikotynowa ... 86
Wągry 13
Wędliny 15
Wino gronowe 86
Wino owocowe 91
Wino rodzynkowe 93
Woda do picia . . . . . . . 101
Woda sodowa 105
Woda mineralna 104
Wódki naturalne 99
Wzory protokołów kontrolnych . 114
Ziemniaki . 64
Zytniówka 100
Zdjęcia / rysunki / ilustracje:
Powrót do zdjęć
Dodatkowe informacje w zakładce "strona o mnie"
Pozostałe książki - moje aukcje
Zdjęcia/skany poddane kompresji - mogą występować charakterystyczne zniekształcenia - zwłaszcza wokół liter.