Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

JAJA STRUSIE,JAJO STRUSIA,ŚWIEŻE,STRUŚ

23-05-2012, 12:12
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 50 zł      Najwyzsza cena licytacji: 50 zł     
Użytkownik jaja_strusie
numer aukcji: 2344833567
Miejscowość Wieliszew
Kupiono sztuk: 2    Zostało sztuk: 5    Licytowało: 2    Wyświetleń: 267   
Koniec: 28-05-2012 17:04:25
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

jajo

WITAM NA MOJEJ AUKCJI

Przedmiotem aukcji jest jajo strusia Afrykańskiego.

Jajo waży 1650 g. Zawiera ok. 1000 g białka i 320 g żółtka. Jeżeli chodzi o zawartość cholesterolu, klasyfikuje się pomiędzy indykiem i kaczką, a perlicą czy przepiórką. Całkowita jego zawartość jest zbliżona do zawartości w jajku kurzym. Analizując dalej wartość dietetyczną dowiemy się, iż w jajku strusim obserwowany jest stosunkowo duży udział wielonienasyconych kwasów tłuszczowych żółtka, a ich stosunek do kwasów nasyconych jest w porównaniu z innymi gatunkami drobiu najwyższy, co powoduje, że jaja strusie pod względem dietetycznym są wyborne.

JAJO

Jak je rozbić?

Rozbicie skorupy na połowę nie jest takie proste, jak w przypadku jaj kurzych i nie chodzi tu bynajmniej o wielkość jaja, lecz o grubość skorupy jaja strusiego, która wynosi 2-3 mm i jest 10-krotnie grubsza od skorupki jaja kurzego. W przypadku, gdy zamierzamy jeszcze zachować skorupę jaja w całości, należy ostrożnie wyszczerbić małą dziurkę za pomocą ostrego dłuta lub po prostu wywiercić w nim dziurę, a żółtko z białkiem wypłynie na zewnątrz tworząc ogromnych rozmiarów wydmuszkę.

Jeżeli natomiast chcemy dodatkowo oddzielić żółtko od białka użyć musimy narzędzi, których nie często używamy w naszej kuchni. Bardzo pomocne przy tym jest użycie dłutka z młotkiem, którym to kreślimy linię w poprzek jaja i ząbkowanego noża, którym łatwo "przepiłowujemy" jajo wzdłuż zamierzonej linii.

Jajecznica ze strusich jaj.


Przyda nam się tutaj wiertarka (jeśli jajo chcemy zachować jako pamiątkę wspaniałej uczty). Wiertarką nawiercamy z obu końców jaja otworki i wydmuchujemy zawartość na talerz. Smażymy jak klasyczną jajecznicę. Należy pamiętać, że jajecznicą taką możemy nakarmić od 8 do 10 osób.  Nie polecamy przyrządzania jej tylko dla siebie.

Zycze smacznego !!! :)

 

 

jajo strusia