Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

JAJA DRÓB TECHNOLOGIA PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH DROBIU

21-01-2012, 15:56
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Aktualna cena: 50 zł     
Użytkownik Oxiplegatz
numer aukcji: 2047524923
Miejscowość Kraków
Wyświetleń: 6   
Koniec: 19-01-2012 20:32:30
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Dostawa i płatność

    Płatność z góry
    • Przelew bankowy
    • List polecony ekonomiczny                    7,50 zł

    • List polecony priorytetowy                      9 zł




                    OPIS - PEŁEN SPIS TREŚCI, ZDJĘCIA. WYSYŁKA ZA POMOCĄ PP.


      KLIKNIJ ŻEBY PRZEJŚĆ OD RAZU DO SPISU TREŚCI



                    Free Image Hosting at www.ImageShack.us

      Free Image Hosting at www.ImageShack.us

      Free Image Hosting at www.ImageShack.us

      Free Image Hosting at www.ImageShack.us

      Free Image Hosting at www.ImageShack.us

      Free Image Hosting at www.ImageShack.us

      Free Image Hosting at www.ImageShack.us

                    Książka zawiera opisy procesów tech­nologicznych związanych z przetwór­stwem drobiu na produkty spożywcze; przeznaczona jest dla techników i inży­nierów przemysłu drobiarskiego.

                    Oprawa:  miękka

                    Format: 15x21 cm

                    Ilość stron: 416 str.

                    Nakład: 2000 egz.

                    Stan: +db przytarcia okladki, lekkie zagiecia rogow stron, numer napisany na stronie tytulowej, poza tym zawartosc dobrze zachowana

                    Tytuł - autor - wydawnictwo 
      A. USPIEŃSKI - M. PODLEGAJEW - W. TONHUR

      TECHNOLOGIA PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH DROBIU

      WARSZAWA
      PAŃSTWOWE WYDAWNICTWA TECHNICZNE
      1951


                    Spis treści: 
      SPIS RZECZY
      CZĘŚĆ I. TECHNOLOGIA JAJA KONSUMPCYJNEGO
      Str. Rozdział I. Anatomia, morfologia, fizjologia i właściwości fizyczne
      jaja konsumpcyjnego (M. A. Podlegajew) ..... 7
      Powstawanie jaj 7
      Jajo jako całość 9
      Kształt jaja 12
      Żółtko 14
      Białko 15
      Błony podskorupowe . 16
      Skorupa 17
      Rozdział II. Skład chemiczny i fizyko-chemiczne właściwości jaja
      (W. S. Tonhur) 19
      Skład chemiczny jaja 19
      Skład chemiczny białka 23
      Skład chemiczny żółtka 27
      Skład chemiczny skorupy i blonek 35
      Rozdział III. Zmiany i wady jaja konsumpcyjnego (M. A. Podle­
      gajew) 37
      Zmiany fizjologiczne 37
      Zmiany fizyczne 38
      Zmiany chemiczne 45
      Zmiany mikrobiologiczne 46
      Zestawienie wad jaja 51
      Rozdział IV. Obróbka jaj w skorupie (M. A. Podlegajew) . . 53
      Zbieranie i przechowywanie jaj w gospodarstwach ... 53
      Przewożenie jaj 57
      Składnica jajczarska 58
      Sortowanie jaj 60
      Pakowanie jaj 66
      Transport jaj 73
      Rozdział V. Metody przechowywania jaj (M. A. Podlegajew) . 74
      Przechowywanie jaj w pomieszczeniach chłodzonych . . 75
      Zmiany w jajach przy przechowywaniu w pomieszczeniach
      chłodzonych 79
      Przechowywanie jaj w stanie przechłodzonym .... 87
      Wapnowanie jaj 90
      Przechowywanie jaj w szkle wodnym 93
      Konserwowanie jaj przez zatykanie por skorupy ... 94
      Pasteryzacja jaj ... -.- ■---; ^:. 97
      Pasteryzacja jaj wraz z pokryciem ich skorupy powłoką . 100
      Str. Rozdział VI. Produkcja mrożonych mas jajowych (M. A. Podle-
      gajew) 103
      Pomieszczenie działu masy jajowej i jego wyposażenie . . 103
      Produkcja mrożonych mas jajowych 111
      Zamrażanie, przechowywanie i transportowanie masy jajowej 116
      Mechaniczne odkażanie i rozbijanie jaj 117
      Nowe metody uzyskiwania masy jajowej .* .... 118
      Zmiany masy jajowej przy zamrażaniu, przechowywaniu
      i odmrażaniu 121
      Produkcja masy jajowej i żółtka z cukrem 126
      Rozdział VII. Produkcja suchych produktów jajowych
      (W. S. Tonhur) 128
      Produkcja proszku jajowego 128
      Suszarki tarczowe ; 130
      Suszarki rozpylaj ące 133
      Urządzenia przenośnej suszarki 139
      Suszarka szafkowa 139
      Niektóre dane obliczeniowe 142
      Skład chemiczny i właściwości fizyko-chemiczne proszku
      jajowego 143
      Nowe suche produkty jajowe 150
      Pakowanie i przechowywanie suchych produktów jajowych 157
      Rozdział VIII. Utylizacja braków i odpadków jajowych (M. A.
      Podlegajew) 163
      Jaja wybrakowane w skorupach 163
      Wykorzystywanie braków dla wyżywienia drobiu . . . 165
      Wykorzystywanie braku jajowego do celów technicznych . 166
      Skorupa jaja 169
      CZĘŚĆ II. TECHNOLOGIA MIĘSA DROBIU
      Rozdział IX. Morfologia produktów ubojowych drobiu
      (A. A. Uspieński) 171
      Budowa mięsa 172
      Budowa mięśnia 172
      Tkanka tłuszczowa 176
      Tkanka łączna . . 181
      Skóra 181
      Krew 182
      Rozdział X. Skład chemiczny i właściwości fizyko-chemiczne
      produktów poubojowych drobiu (A. A. Uspieński) . . 184
      Mięso 184
      Tłuszcz drobiu 190
      Mineralne składniki mięsa . 193 .
      Narządy wewnętrzne 194
      Krew 195
      Rozdział XI. Zmiany poubojowe w mięsie (A. A. Uspieński) . 198
      Rozdział XII. Ubój drobiu i obróbka tuszek (A. A. Uspieński) .
      Przygotowanie drobiu do uboju 202
      Technika uboju drobiu 205
      Str.
      Sposoby skubania drobiu 211
      Toaleta bitego drobiu 217
      Klasyfikacja bitego drobiu 223
      Oskubywanie przy zastosowaniu masy woskowej . . . 224
      Obróbka bitego drobiu do krótkotrwałego przechowywania
      bez chłodni 234
      Rozdział XIII. Konserwacja mięsa drobiu w niskich temperatu­
      rach (A. A. Uspieński) 237
      Niska temperatura jako środek konserwujący .... 237
      Technika chłodzenia bitego drobiu i zmiany w nim zachodzące 239
      Chłodzenie 239
      Mrożenie 241
      Zamrażanie w powietrzu 244
      Sposoby szybkiego zamrażania 247
      Odmrażanie (defrostacja) 253
      Przechowywanie mrożonego drobiu 254
      Zmiany w mrożonym drobiu przy przechowywaniu . . . 255
      Rozdział XIV. Solenie i wędzenie bitego drobiu (A. A. Uspieński) 260
      Rozdział XV. Technologia konserwowania mięsa drobiu
      (A. A. Uspieński) 266
      Rozdział XVI. Produkcja półfabrykatów z mięsa drobiu .
      (A. A. Uspieński) 281
      Wymagania w odniesieniu do surowca oraz wstępna obróbka
      tuszek 281
      Technika rozbioru kur i ptactwa wodnego 283
      Pakowanie rozebranego drobiu 289
      Przepisy przewozu i przechowywania patroszonego i roze­
      branego drobiu 293
      Wydajność i ubytek w poszczególnych fazach procesów tech­
      nologicznych patroszonego i rozebranego drobiu . . . 294
      Rozdział XVII. Przetwory z mięsa drobiu
      (A. A. Uspieński) 297
      Wybór surowca i obróbka wstępna 297
      Trybowanie mięsa ptactwa i przygotowanie farszu . . 299
      Formowanie drobiu 299
      Główne zasady obróbki kulinarnej produktów spożywczych 300
      Obróbka cieplna mięsa drobiu 300
      Wyrób kiełbas 306
      Rozdział XVIII. Przygotowanie koncentratów z mięsa drobiu
      (A. A. Uspieński) 323
      Skoncentrowany bulion z mięsa kurzego 324
      Kostki bulionowe z kurzego mięsa 328
      Rozdział XIX. Utylizacja produktów poubojowych i odpadków
      uzyskanych z przetwórstwa (A. A. Uspieński) .... 332
      Krew .............. 332
      Produkty uboczne 335
      Wykorzystanie kości . 342
      Wytapianie tłuszczu / 842
      Dodatek 347

                    Ryciny (ryc.) lub/i rysunki (rys.), ilustracje (il.), fotografie (fot.) : 
      posiada

      KLIKNIJ ŻEBY WRÓCIĆ DO GÓRY STRONY


      "Moja strona" w Allegro

      Zobacz inne moje aukcje - SZUKAJ W PRZEDMIOTACH UŻYTKOWNIKA - szybkie wyszukiwanie podobnych tytułów




      Uwaga! Na zdjęciach wokół liter możliwe charakterystyczne zniekształcenia - wynik kompresji jpg. W rzeczywistości zniekształcenia nie występują. Możliwe też błędy literowe - z powodu niedoskonałości odczytu OCR, za co przepraszam i liczę na wyrozumiałość.