Owoce kolcowoju, znane, jako jagody Goji, są nazywane „czerwonymi diamentami”.
Chińczycy oddają im hołd, poprzez coroczny, kilkudniowy festyn, ku czci tej rośliny. Ich znaczenie w chińskiej medycynie jest bardzo duże, bo jagody Goji są dodawane niemal do każdego leku.
Legenda o jagodach Goji:
Zgodnie z jedną z legend, ok. roku 800 n.e., w pobliżu jednej ze świątyń buddyjskich wykopano studnię. Ściany świątyni porastały pnącza jagody Goji, których dojrzałe owoce wpadały do studni, z której mnisi czerpali wodę. Co ciekawe, mnisi cieszyli się nadzwyczaj dobrym zdrowiem i, nawet w starczym wieku nie mieli siwych włosów, ani ubytków w uzębieniu. Uznali, że zawdzięczają to dojrzałym owocom jagód Goi i, tym odkryciem, podzielili się z chińskimi zielarzami.
Niezwykłe właściwości jagód Goji:
Owoce kolcowoju, znane, jako owoce Goji, to krzew z rodziny psiankowatych, który w Polsce występuje, jako roślina ozdobna. Posiada jasnopomarańczowe, lub czerwone owoce, o wysokiej zawartości składników pokarmowych.
W chińskiej kuchni wykorzystuje się owoce i korzeń krzewu, a w medycynie- owoce.
Owoce Goi są źródłem cennych składników pokarmowych, o szerokich właściwościach.
Właściwości lecznicze jagód Goji:
• W porównaniu do innych owoców, jagody Goji posiadają największą liczbę witamin i składników mineralnych, w tym: zeaksantynę, β-karoten, ryboflawinę, selen i żelazo. Jagody Goji zawierają też witaminy: C, E i witaminy z grupy B.
• Jagody Goji są źródłem cennych składników mineralnych, w tym: potasu, wapnia i cynku. W swoim składzie zawierając też: błonnik pokarmowy, antyoksydanty, polisacharydy i german.
• Jagody Goji są silnym antyutleniaczem. Mają właściwości zapobiegające starzeniu się, a, pod względem odżywczym, są najbardziej wartościowymi owocami naszej planety.
• Owoce kolcowoju są uważane za najbardziej obiecujący środek, wspierający zdrowie i mogący zrewolucjonizować dietetykę i tradycyjną medycynę XXI w.
• W medycynie chińskiej podkreśla się szczególne działanie jagód, jako środka, stosowanego w leczeniu patogenicznych stanów serca, wątroby i płuc. Wskazuje się też, że jagody Goji są w stanie zrewolucjonizować dietetykę, a nawet osiągnięcia sportowe w XXI w.
• Udowodniono, że jagody Goji wzmacniają i regulują pracę układu trawiennego, poprawiają ostrość widzenia i pozytywnie oddziałują na ogólną kondycję fizyczną.
• Owoce kolcowoju posiadają zestaw antyoksydantów i są niskokaloryczne. Zaleca się ich spożywanie w leczeniu reumatyzmu, w celu wzmocnienia stawów i kości, oraz wzmocnienia systemu odpornościowego, opóźnienia procesów starzenia, schudnięcia i poprawy sił witalnych.
• Jagody Goji powinny spożywać dzieci z obniżoną odpornością i osoby, żyjące w stresie.
W jaki sposób jeść owoce Goji?
• Owoce Goji mają słodki smak, dzięki czemu można je jeść prosto z drzewa. Równie dobrze smakują w postaci wysuszonej.
• Owoce Goji dodawane są do napojów i posiłków, w tym dań z ryżu i zup. Produkuje się również sok z owoców Goji, a czasami wina.
• Suszone owoce Goji są składnikami batonów i ciastek.
• Badania wskazują, że powinno się spożywać 5-15 g. suszonych owoców Goji dziennie. To pomoże w zapobiegnięciu wielu chorobom i wzmocni organizm.