O jagodach Goji
Według medycyny chińskiej te słodkie w smaku i neutralne w swej naturze owoce działają na kanały wątroby, płuc oraz nerek i wzmacniają yin. Można je spożywać na surowo, w postaci soku lub wina, zaparzone w herbacie, lub przygotowane jako nalewkę. Odkryto, że jagody goji zawierają składniki pokarmowe wymienione poniżej:
-
6 podstawowych witamin
-
11 podstawowych mikroelementów
-
22 dietetyczne pierwiastki śladowe
-
18 aminokwasów
-
8 polisacharydów
-
6 monosacharydów
-
5 nienasyconych kwasów tłuszczowych (niezbędne kwasy tłuszczowe, kwas linolowy i alfa-linolowy, beta-sitosterol oraz inne sterole roślinne).
-
5 karotenoidów, w tym beta-karoten i zeaksantynę, luteinę, likopen i beta-kryptoksantynę, ksantofil
-
wiele pigmentów fenolowych
Ponadto odkryto, że jagody Goji zawierają Wapń (112mg/100g), Potas (1.13 mg/100g), Żelazo (9mg/100g), Cynk (2mg/100g), Selen (50 mikrogramów/100g), Ryboflawinę (1.3mg/100g), Witaminę C (148mg/100g).
Jagody goji zawierają także wiele roślinnych substancji chemicznych:
-
Beta-karoten: 7 mg/100 gramów suszonych owoców.
-
Zeaksantynę: do 200 mg/100 gramów suszonych jagód goji. Do 77% wszystkich karotenoidów obecnych w wilczej jagodzie to zeaksantyna.
-
Polisacharydy: do 31% wagi pulpy.
Jak jeść jagody Goji
Zazwyczaj jagody goji występują w postaci suszonych owoców, więc można je spożywać w różny sposób, na przykład:
STOSOWANIE:
ZALECA SIĘ STOSOWAĆ OK 70 SZTUK DZIENNIE (ok 10-15 gram) DLA OSOBY DOROSŁEJ.
DLA DZIECI PONIŻEJ 10LAT 1/2 ILOŚCI
|