Jagody Goji to jedne z najzdrowszych znanych owoców. W Azji dobroczynne właściwości owoców Goji są znane już od tysięcy lat.
Swoją nazwę Jagody Goji uzyskały najprawdopodobniej od obszaru Gojal, znajdującego się u podnóża gór Himalajów,
gdzie występuje największa ilość tych krzewów. Jagody Gojii występują pod wieloma nazwami m. in.: Lycuim Barbarum,
wilcze jagody, jagody kolcowoju, owoce życia lub po prostu owoce długowieczności. W medycynie chińskiej figurują także pod nazwą „czerwone diamenty”.
Współcześnie Jagody Goji stanowią podstawę diety osób, które chcą prowadzić zdrowy tryb życia i jak najdłużej pozostać w dobrej kondycji fizycznej i psychicznej.
Są bogactwem składników odżywczych, przez co wykazują szeroki wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Wzmacniają odporność, poprawiają wzrok, osłaniają wątrobę, przypisuje im się także właściwości przedłużające życie z uwagi na silne działanie antyoksydacyjne. Charakteryzują się słodkim smakiem i najlepiej smakują prosto z drzewa, ale również w wersji suszonej stanowią smakowitą i doskonałą przekąskę.
Główne właściwości Jagód Goji:
- są bardzo silnym antyutleniaczem, który blokuje procesy starzenia się ludzkiego
organizmu,
- wspomagają regenerację komórek oraz chronią jeprzed uszkodzeniami wywołanymi
przez wolne rodniki,
- wzmacniają odporność i zapobiegają poważnym problemom zdrowotnym,
- redukują problemy trawienne, wysoki cholesterol, nadwagę,
- posiadają prawie 4 razy więcej antyoksydantów od czarnej jagody, 3 razy więcej
beta-karotenu niż marchewka i prawie 50 razy więcej witaminy C niż pomarańcza
(szacunkowo 2 500 mg w 100g),
- zawierają naturalną koncentrację zeaksantyny, która pomaga chronić oczy przed
atakami wolnych rodników i naprawia uszkodzenia przez nie spowodowane,
- pomagają zwalczyć alergię i wysypki skórne,
- poprawiają nastrój, likwidują zmęczenie i usprawniają pamięć,
- mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne,
- regulują oddech,
- zwiększają wydolność organizmu,
- dodają mu energii witalnej,
- zwiększają zdolność do większego wysiłku fizycznego,
- wspomagają proces leczenia chorób serca, wątroby, śledziony, płuc, a także nerek,
- oczyszczają organizm z toksyn oraz stymulują produkcję kolagenu, dzięki czemu
zatrzymują wilgoć w skórze i wpływają znacząco na poprawę jej wyglądu.
Najważniejsze składniki odzywcze w Jagodach Goji:
Witaminy (C, E oraz witaminy z grupy B, przede wszystkim: B1, B2 oraz B6),
Aminokwasy (m. in.: izoleucynę i tryptofan),
Składniki mineralne (m. in.: cynk, potas, żelazo, miedź, wapń, magnez, chrom,
german, selen oraz fosfor),
Mikroelementy,
Polisacharydy,
Monosacharydy,
Nienasycone kwasy tłuszczowe (m. in.: kwas omega 6, kwas linolowy i
alfa-linolowy, beta-sitosterol oraz inne sterole roślinne),
Karotenoidy (likopen, beta-karoten, beta-ksantofil, luteinę, kryptoksantynę oraz
zeaksantynę).
Ich spożywanie zalecane jest dzieciom z obniżoną odpornością oraz osobom żyjącym w dużym stresie.
Dieta wzbogacona o te owoce pomaga wyregulować pracę serca i ciśnienie krwi oraz hamuje procesy starzenia - to zapewne przyczynia się do powszechnego przekonania o dobroczynnym wpływie Goji na męską płodność i potencję
OWAR WYSYŁAMY KURIEREM DO GODZINY 13
POCZTĄ POLSKĄ DO 16