Jagody goji są potocznie uważane za cudowny środek. Posiadają w swoim składzie:
• 18 AMINOKWASÓW, WITAMINĘ A, B-1, B-2, C, E.
• Z MINERAŁÓW ŚLADOWYCH AŻ 21 jak: mangan, cynk, żelazo, miedź, nikiel, chrom, magnez, kalcium, natrium, kalium, kobalt, selen, cadium, fosfor i germanium
Wielu ekspertów żywieniowych uważa, że to najzdrowszy z możliwych naturalny składnik pożywienia. Obfitujące w całe mnóstwo składników odżywczych, witamin i minerałów są one kompletnym źródłem białka.
Zawierają kilkanaście różnych aminokwasów, oraz 21 pierwiastków śladowych – między innymi cynk, żelazo, wapń, german (posiada działanie antyrakowe), selen, fosfor. Jest w nich 3 razy więcej żelaza niż np. w szpinaku. Owoce te posiadają 50 razy więcej witaminy C niż owoc pomarańczy .
W ich skład wchodzą, także takie witaminy jak B1,B2, B6 oraz witamina E. Jest to najbogatsze źródło karotenoidów, w tym Beta-karotenu. znajdują się niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas linolowy, który jest pomocny w odchudzaniu oraz kwas omega 6. Z obniża poziom cholesterolu.
Ze względu na substancje, które zawiera, działa przeciw starzeniu się. Zawiera 18 rodzajów aminokwasów, 21 elementów śladowych, witaminę C, witaminy z grupy B, składniki mineralne: żelazo, wapń, cynk, selen, nienasycone kwasy tłuszczowe, flawonoidy oraz wiele innych. Pod względem wartości odżywczych zaszeregowany jest między najbardziej wartościowe owoce naszej planety.
6 podstawowych witamin
-
11 podstawowych mikroelementów
-
22 dietetyczne pierwiastki śladowe
-
18 aminokwasów
-
8 polisacharydów
-
6 monosacharydów
-
5 nienasyconych kwasów tłuszczowych (niezbędne kwasy tłuszczowe, kwas linolowy i alfa-linolowy, beta-sitosterol oraz inne sterole roślinne).
-
5 karotenoidów, w tym beta-karoten i zeaksantynę, luteinę, likopen i beta-kryptoksantynę, ksantofil
-
wiele pigmentów fenolowych