JAGODY GOJI
Pojemność:
250g
Jagody
Goji mają zastosowanie w wielu potrawach kuchni azjatyckiej. Mogą być
stosowane jako zamiennik rodzynek czy innych owoców. Można
je
również spożywać bezpośrednio jako przekąskę
Krzew Lycium Barbarum, z którego pochodzą jagody Goji,
rośnie w
Chinach. Jest to krzew o wysokości od 1-3m z łukowato opadającymi
gałązkami, które pokryte są kolcami. Owoce goji od tysięcy
lat
są spożywane przez człowieka. Pierwsza wzmianka o jagodach goji
pochodzi z chińskiej książki Ming Yi Bie Lu napisanej przez Tao
Hong-jing około roku 500.
Korzyści
zdrowotne jagód Goji:
- zawierają najwięcej zeaksantyny, β-karotenu, ryboflawiny,
selenu
i żelaza. zawierają także witaminy: C, E oraz z grupy B (B1, B2, B6), a
także takich składników mineralnych, jak: wapń, potas, , i
cynk.
- wykazuje działanie antynowotworowe
- zwalcza otyłość
- wzmacnia stawy i kości
- poprawia wzrok
- likwiduje zmęczenie a w badaniach na zwierzętach wykazywała
właściwości obniżające ciśnienie i stężenie cukru we krwi
- poprawia nastrój i pamięć, a także skład krwi
- mają udział we wspomaganiu systemu odpornościowego, co jest zasługą
cynku, polisacharydów oraz germanu. Polisacharydy
odpowiadają
również za prawidłową kolonizację jelit korzystną florą
bakteryjną
- zawartość błonnika pokarmowego reguluje układ trawienny i usprawnia
jego pracę
- ich spożywanie może wspomagać budowę nowych i regenerację starych
komórek organizmu, chronic DNA przed uszkodzeniami
wywołanymi
przez wolne rodniki oraz spowalniać procesy starzenia
Właściwości
jagód Goji:
-
delikatne jagody Goji (Lycium barbarum) były od wieków
używane
przez mieszkańców Himalajów. Jagody te rosną w
spokojnej
dolinie Himalajów. Żyzne gleby i świeże górskie
powietrze
gwarantują niemal idealne warunki dla wzrostu tych roślin.
- jagody Goji były tajemnicą Tybetu i byly używane w dawnych
recepturach jako eliksir
- jagody Goji są bogate w naturalne występujące minerały takie jak:
cynk, wapń, german, selen, fosfor, miedź i żelazo. Są także bogate w
aminokwasy, izoleucyny i metioniny.
- badania przeprowadzone w maju 2008 roku przez Journal of Alternative and
Complementary Medicine wykazały, że jagody Goji posiadają
właściwości przeciwnowotworowe, neuro-protekcyjne i przeciwutleniające.
Sposób użycia: ok. 70 sztuk dziennie dla osoby dorosłej, dla
dzieci poniżej 10 roku życia ok. 35 sztuk dziennie. Mogą być dodatkiem
do napojów i różnych posiłków, jak np.
zup, ryżu
czy potraw warzywnych. Suszone owoce są wspaniałym dodatkiem do ciastek
i batoników zbożowych oraz musli.
Wartość odżywcza w 100g: |
Wartość
energetyczna |
344
kcal/1440 kJ |
Tłuszcze |
7,16g |
Węglowodany |
57,26g |
Błonnik |
7,78g |
Białko |
12,17g |
ZAPRASZAMY
DO ZAKUPÓW
W
razie jakichkolwiek
pytań, bądź problemów prosimy o
kontakt telefoniczny, lub
mailowy.
Zawsze służymy pomocą i profesjonalnym wsparciem technicznym.