Jagody goji (Lycium barbarum)
Masa netto: 80g
Charakterystyka:
Jagody Goji należą do grupy najbardziej cenionych owoców ziemi, znane i cenione od setek lat w kulturze dalekiego wschodu. W tradycyjnej medycynie chińskiej większość preparatów ziołowych zawiera je w swym składzie. W medycynie tybetańskiej wykorzystywane na wszelkiego rodzaju dolegliwości, związane z różnymi narządami niemal w każdym wieku. Jagody goji są najbardziej obiecującym środkiem odżywczym mającym zastosowanie w codziennej diecie, są dobrym źródłem wielu minerałów, mikro i makro elementów wspierających zdrowie.
Składniki:
Jagody goji 100%
Sposób przechowywania:
Przechowywać w zamkniętym pojemniku, chronić przed światłem.
Sposób podawania:
Doskonały dodatek do ciast, sałatek, płatków musli, jogurtów, koktajli owocowych. Można spożywać w postaci soku, wina bądź nalewki, ze względu na wyjątkowy smak jagód goji warto je jeść na surowo jako przekąskę.
Działanie:
· Jagody goji są najbogatszym źródłem przeciwutleniaczy, czyli substancji zwalczających wolne rodniki, a tym samym spowalniających starzenie się organizmu.
· W goji znajdują się nienasycone kwasy tłuszczowe: kwas linolowy oraz kwas omega 6.
· Beta-sisterol zawarty w jagodach ma działanie przeciwzapalne, a także obniża poziom cholesterolu.
· zawierają polisacharydy wzmacniające system odpornościowy.
· Jest to najbogatsze źródło karetonoidów, w tym beta karotenu.
· Jagody Goji zawierają w sobie jedną z najwyższych zawartości antyoksydantów na świecie.
· Luteina i zeaksantyna pomaga chronić oczy przed atakami wolnych rodników i naprawić uszkodzenia przez nie spowodowane. W medycynie chińskiej od tysięcy lat polecało się jedzenie jagód goji, aby poprawić wzrok.
· W Azji używano goji w zwalczaniu cukrzycy. Pomagają one także oczyścić wątrobę z toksyn.
· Kwasy tłuszczowe i polisacharydy zawarte w jagodach mogą stymulować produkcję kolagenu.
· Jagody Goji zastępują rodzynki, możemy je stosować bezpośrednio lub dodawać do musli, różnych wypieków oraz ciast i deserów.
 |