Jagody goji są to owoce krzewu kolcowoju chińskiego i szkarłatnego. Znane w medycynie chińskiej od wieków. Literatura chińska wspomina jagody goji już w roku 500. Używane są szeroko w kuchni chińskiej oraz w medycynie. Praktycznie każdy środek leczący wzrok zawiera ekstrakty z jagody goji. Głównym działaniem jagody goji jest stymulacja układu odpornościowego. Ponadto jagody goji mają działanie pobudzające, osłaniające wątrobę, poprawiające wzrok, opóźniające efekty starzenia się, obniżające ciśnienie krwi, dodatkowo mają działanie przeciw utleniające, hipoglikemiczne.
Jagody Goji są bardzo bogatym źródłem aminokwasów, polisacharydów, karotenoidów, wapnia, potas, żelaza, selenu, cynku, oraz wielu witamin.
Dawkowanie jagód Goji: Zalecana dawka to 15-45 g suszonych jagód dziennie.
Sadzenia i uprawa jagód Goji: Suszone nasiona jagody Goji świetnie nadają się również do rozpoczęcia własnej uprawy kolcowoju. Nasiona należy rozsiać w donicy lekko przysypując ziemią (kilka milimetrów) następnie kiedy podrosną należy je rozsadzić do osobnych doniczek. Wysadzanie do ogrodu powinno odbywać się wczesnym latem. Roślinę można przycinać, rozkrzewiać i modelować. Bardzo dobrze rozmnaża się poprzez podział, odrosty i zdrewniałe sadzonki.
Kolcowój jest rośliną która preferuje gleby lekkie i przepuszczalne, dobrze radzi sobie na glebach ubogich. Nie jest rośliną wymagającą bardzo dobrze znosi przycinanie i modelowanie, Można go uciąć tuż przy gruncie i zacznie wypuszczać i rozkrzewiać się na nowo. Stanowisko powinno być usytuowane w miejscu nasłonecznionym.
|
|