Suszone owoce Goji (owoce kolcowoju - lycium barbarum) zwane "szczęśliwymi jagodami" - uważa się, że spożywanie tych owoców poprawia nastrój.
Wedle przypowieści mnisi buddyjscy spożywający wodę ze studni do której wpadały owoce kolcowoju w wieku osiemdziesięciu lat mieli komplet zdrowych zębów i ani jednego siwego włosa!
Goji zajmuje ważne miejsce w tradycyjnej medycynie azjatyckiej od niezliczonych pokoleń, tajemnice jego korzyści
odżywczych pozostają sekretem dla większości świata. Suszone owoce posiadają wysokie walory zdrowotne,
jagody zawierają 2500 mg witaminy C, w 100 gramach owoców, co stawia je na trzecim miejscu naturalnych źródeł
tej witaminy w świecie, zawierają również : izoleucynę, tryptofan, cynk, żelazo, miedź, wapń, german, selen, fosfor,
witaminy: B1, B2, B6, E oraz ponad 15% protein, 21 niezbędnych minerałów oraz 19 aminokwasów, jagody Goji są
żywnością jedyną w swoim rodzaju.
Więcej informacji:
http://zdrowejedzenie.blox.pl/2009/05/Owoce-GOJI.html
Sposób parzenia:
- wsypać łyżeczkę suszu do filiżanki (200 - 250 ml)
- zalać susz przegotowaną wodą o temp. 96 stopni C.
- napar osiąga pełnię smaku i aromatu po 5 - 8 minutach parzenia.