JAGODY GOJI
250g
INTENSON
Jagody Goji cenione są na terenie całej Azji, już od setek lat. Przez zachodnie kultury odkryte stosunkowo niedawno, głównie ze względu na swoje niezwykłe właściwości zdrowotne.
Chińczycy wierzą, że ten owoc może znacząco przedłużyć nasze życie. Wiąże się z tym legenda, związana ze słynnym Li Qing Yen, który spopularyzował jagody goji oraz żeń – szeń. Mówi się, że żył on 252 lat (1[zasłonięte]678-19) i codziennie spożywał goji.
Uprawiane przede wszystkim w Tybecie oraz Chinach. Te delikatne owoce, zbierane są ręcznie, a następnie suszone na słońcu.
Jakie są korzyści wynikające ze spożywania jagód goji?
Jagody Goji, są najbogatszym źródłem przeciwutleniaczy, czyli substancji zwalczających wolne rodniki, a tym samym spowalniających starzenie się organizmu.Gdy się starzejemy, nasze organizmy produkują coraz mniej hormonu wzrostu, który jest powiązany z procesem starzenia się. Goji, to jedyne znane pożywienie, które stymuluje organizm do naturalnego produkowania tego hormonu.
Zdaniem wielu dietetyków jagody Goji, to najzdrowsze owoce na świece. Są bogate w mnóstwo składników odżywczych, witamin oraz minerałów. Zawierają aż 18 rodzajów aminokwasów, w tym 8 aminokwasów egzogennych (nie produkowanych przez organizm, występujących tylko w jedzeniu) oraz aż 21 pierwiastków śladowych, takich jak: miedź, żelazo, wapno, german, selen, fosfor. Zawartość żelaza jest aż 3 razy większa niż w szpinaku.
Zdaniem wielu dietetyków jagody Goji, to najzdrowsze owoce na świece. Jest to najbogatsze źródło karetonoidów, w tym beta karotenu. Zawierają go więcej niż marchewka i jakiekolwiek inne pożywienie na świecie.
W Goji, znajdują się niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas linolowy, który jest pomocny w odchudzaniu oraz kwas omega 6.
Jagody Goji, zawierają w sobie jedną z najwyższych zawartości antyoksydantów na świecie. Mają ich od 2 do 4 razy więcej, niż np. czarna jagoda.
Luteina i zeaksantyna, której ludzki organizm nie potrafi samodzielnie wyprodukować, dostarczona w jagodach Goji, pomaga chronić oczy przed atakami wolnych rodników i naprawić uszkodzenia przez nie spowodowane. Prawdopodobnie ten owoc, zawiera największą dostępną znaną człowiekowi, naturalną koncentrację zeaksantyny. W medycynie chińskiej, już od tysięcy lat, polecało się jedzenie jagód Goji, aby poprawić wzrok.
W Azji, używano Goji do regulacji wysokiego stężenia cukru we krwi oraz do leczenia cukrzycy. Pomagają one także oczyścić wątrobę z toksyn. Herbatka przygotowana z jagód Goji, pomaga na wszelkie problemy trawienne.
Kwasy tłuszczowe i polisacharydy, zawarte w jagodach, mogą stymulować produkcję kolagenu i zatrzymywać wilgoć, co w rezultacie daje młodziej wyglądającą skórę.
Jak spożywać jagody Goji?
Jagody Goji, można jeść prosto z opakowania, tak jak np. rodzynki.
Dodane do jogurtu czy koktajlu, stanowią wspaniały zastrzyk energii i niezbędnych witamin. Sprawdzają się jako składnik musli lub innych płatków.
Idealnie sprawdzają się, także jako dodatek do domowej roboty babeczek, pieczywa, naleśników, ciasta, gofrów lub ciasteczek.
Zaleca się aby osoby dorosłe spożywały ok. 70 szt. dziennie, a dzieci w wieku poniżej 10 lat o połowę mniej.
Naturalnie surowe, wegańskie owoce
-
Wysoka zawartość antyoksydantów i beta karotenu
-
Spowalniają procesy starzenia się, tzw. owoce długowieczności
-
Wysoka zawartość kwasu linolowego i omega – 6
-
Szczelne opakowanie z zamknięciem strunowym, pozwalające dłużej cieszyć się ich świeżością i niepowtarzalnym smakiem.
|