Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

JAGODY GOJI 250 g NAJZDROWSZE owoce WYSOKA JAKOŚĆ

23-05-2012, 14:37
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 21 zł     
Użytkownik biokonopia_pl
numer aukcji: 2349084306
Miejscowość ZABRZE
Zostało sztuk: 40    Wyświetleń: 25   
Koniec: 29-05-2012 12:41:47
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

WYSYŁKA POCZTA POLSKA:
do 0.9 kg = 11 PLN
1-1.9 kg = 13 PLN
2-4.9 kg = 14,50 PLN
5-9.9 kg = 20,50 PLN
10-14.9 kg = 25 PLN


WYSYŁKI POCZTA POLSKA
ZA POBRANIEM:
Wysyłki priorytetem!
do 0.9 kg = 15,50 PLN
1-1.9 kg = 17,00 PLN
2-4.9 kg = 19,00 PLN
5-9.9 kg = 26,00 PLN
10-14.9 kg = 30,00 PLN

oraz KURIER(polecane powyżej 15kg)
30 PLN
35 PLN za pobraniem




ul Franciszkańska 32d/13
41-819 Zabrze
Tel:[zasłonięte]530-18-66 mail:[zasłonięte]@biokonopia.pl
Nr konta Bre Bank
89 1140 [zasłonięte] 2[zasłonięte]0040002 [zasłonięte] 710133
Goji berry to mała, czerwona jagoda, która rośnie na krzewie Lycium Barbarum (kolcowój pospolity, kolcowój szkarłatny). Rośnie ona na wzgórzach i w dolinach Chin, Tybetu oraz Mongolii. Z pośród 8 tysięcy różnej żywności ziołowej należącej do systemu Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, która istnieje od przeszło kilku tysięcy lat, jagody goji plasują się na pierwszym miejscu tej listy.

Krzewy Lycium Barbarum na których rosną goji, osiągają wysokość 1-3 m. Same owoce mają długość do 2 cm. Gdy są świeże nie powinno się ich dotykać rękami, ponieważ zajdzie rekcja utleniania i jagoda przybierze czarny kolor. Przy zbieraniu strząsa się je na specjalne maty i suszy w cieniu.

Wielu ekspertów żywieniowych mówi, że goji berries to najzdrowsze pożywienie na świecie. Bogate w całe mnóstwo składników odżywczych, witamin i minerałów. Są kompletnym źródłem białka. Zawierają 19 różnych aminokwasów, w tym 8 aminokwasów egzogennych (które występują, tylko w pożywieniu i nie są produkowane w organizmie ludzkim) oraz 21 pierwiastków śladowych – między innymi cynk, żelazo, miedź, wapno, german (posiada działanie antyrakowe), selen, fosfor. Jest w nich 3 razy więcej żelaza niż w szpinaku.

Goji posiadają 50 razy więcej witaminy C niż pomarańcza (trzecie miejsce na świecie wśród naturalnych źródeł tej witaminy) Niestety suszone jagody nie są bogatym źródłem witaminy C. W ich skład wchodzą, także takie witaminy jak B1,B2,B6 oraz witamina E.

Jest to najbogatsze źródło karetonoidów, w tym beta karotenu. Zawiera go więcej niż marchewka i jakiekolwiek inne pożywienie na świecie.

W goji znajdują się niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas linolowy, który jest pomocny w odchudzaniu oraz kwas omega 6.

Beta-sisterol zawarty w jagodach ma działanie przeciwzapalne, a także obniża poziom cholesterolu.

Jagody goji zawierają polisacharydy, które wzmacniają system odpornościowy. Naukowcy przypisują zdolności lecznicze i spowalniające proces starzenia jagód goji właśnie polisacharydom.

Gdy się starzejemy nasze organizmy produkują coraz mniej hormonu wzrostu (HGH – Human Growth Hormone), który jest powiązany z procesem starzenia się. Goji to jedyne znane pożywienie, które stymuluje organizm do naturalnego produkowania tego hormonu.

Goji berries to pokarm, który ma jedną z najwyższych zawartości antyoksydantów na świecie. Mają ich od 2 do 4 razy więcej niż czarna jagoda.

Luteina i zeaksantyna, której ludzki organizm nie potrafi sam wyprodukować dostarczona w jagodach goji pomaga chronić oczy przed atakami wolnych rodników i naprawić uszkodzenia przez nie spowodowane. Prawdopodobnie ten owoc zawiera największą dostępną obecnie naturalną koncentrację zeaksantyny. W medycynie chińskiej od tysięcy lat polecało się jedzenie goji berries, aby poprawić wzrok.

W Azji używano goji do regulacji wysokiego stężenia cukru we krwi oraz do leczenia cukrzycy. Pomagają one także oczyścić wątrobę z toksyn. Herbatka przygotowana z jagód goji pomaga na wszelkie problemy trawienne.

Kwasy tłuszczowe i polisacharydy zawarte w jagodach mogą stymulować produkcję kolagenu i zatrzymywać wilgoć, co w rezultacie daje młodziej wyglądającą skórę.

Photobucket Chińczycy wierzą, że ten owoc może znacząco przedłużyć życie. Wiąże się z tym legenda związana ze słynnym Li Qing Yen, który spopularyzował jagody goji oraz żeń szeń. Mówi się, że żył on 252 lat (1[zasłonięte]678-19) i codziennie spożywał goji. Podobno jego ekstremalna długowieczność jest dobrze udokumentowana. Legenda mówi, że Li Qing Yen w wieku 11 lat spotkał 3 mędrców, którzy mieli ponad 300 lat. Nauczyli oni go sztuki długowieczności, odpowiedniej diety i zielarstwa. Później, gdy miał 50 lat spotkał innego mędrca, który żył 500 lat. Li nauczył się od niego, codziennego spożywania zupy z jagód goji.

Jagody goji można dostać w różnych formach. Najpopularniejsze są suszone owoce o rozmiarze takim jak rodzynka. Gdy będziesz je kupował zwróć uwagę, czy pochodzą z upraw ekologicznych, ponieważ inne mogą być zanieczyszczone pestycydami. Rozsądne spożycie dzienne suszonych jagód goji to około 70 sztuk dziennie.

Jest to zdecydowanie super jedzenie, które z całą pewnością, można umieścić na jednym z trzech pierwszych miejsc najlepszej żywności.


Naturalne owoce, suszone na słońcu, nie dosładzane.Stosowane jako środek tonizujący, lek przy bólach serca, nerek, płuc oraz przy dolegliwościach reumatycznych, przy schorzeniach wątroby, do oczyszczania krwi, wzmacniania oczu, mięśni i kości. Wyjątkowo mocny antyutleniacz, działa przeciw starzeniu się.Zawiera 18 rodzajów aminokwasów, 21 elementów śladowych, witaminę C, witaminy z grupy B, składniki mineralne: żelazo, wapń, cynk, selen, nienasycone kwasy tłuszczowe, flawonoidy oraz wiele innych.

Jagody Goji posiadają w swoim składzie:

* 6 podstawowych witamin (A, C, B1, B2, B6, E)
* 18 aminokwasów (w tym aż 8 nie produkowanych przez organizm)
* 8 polisacharydów
* 6 monosacharydów
* 5 nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT, kwas linolowy i alfa-linolowy, beta-sitosterol oraz inne sterole roślinne)
* 5 karotenoidów, w tym beta-karoten i zeaksantynę, luteinę, likopen i beta-kryptoksantynę, ksantofil
* mikroelementy (w tym żelazo, cynk, selen, fosfor, german, mangan, miedź, nikiel, chrom, magnez, potas, wapń, natrium, kalium, kobalt)

Kraj pochodzenia – obszar Himalajów – Chiny


Przepisy

Świeży jak i suszony kolcowój -

Świeży jak również suszony kolcowój można jeść oddzielnie lub w kombinacji z orzechami i innymi owocami w postaci grylażu.

Dodawanie smaku do herbaty –

Kolcowój dodaje się tez do herbat. Owoce trzeba namaczać około 15 minut. Również w ten sposób wykorzystane owoce można następnie skonsumować.

Oświeżający wywar –

Klasycznym sposobem przygotowania jest gotowanie mniej więcej jednej łyżki kolcowoju (ok. 9-10 g) w 1 litrze wody przez 5 – 10 minut a następnie wywar ten wypić i zjeść wraz z owocami.

Spirytusowy ekstrakt nieśmiertelności-

80 g owoców wkłada się do 1 litra 40% spirytusu i pozostawia 2 miesiące do ekstrakcji. Po tym okresie można dodać trochę miodu i stosować 3 łyżki wraz z owocami 2 x dziennie na czczo.

Inne przepisy -

Dzięki swojemu delikatnemu smaku i działaniu kolcowój jest często składnikiem przepisów kulinarnych kuchni chińskiej, dodaje się również do wywaru z jarzyn oraz zup jarzynowych. Często wykorzystuje się kasza z ryżu z kustownicą, która wzmacnia wątrobę.

UWAGA!!
NA NASZYCH AUKCJACH NIE WLICZAMY W CENĘ BAJEK TYPU, ŻE NASZE JAGODY SĄ Z TYBETU ITP
NA NASZE JAGODY GOJI NIE MUSISZ CZEKAĆ PONAD TYDZIEŃ NA WYSYŁKĘ Z CZECH, SŁOWACJI ITP.

NIE DAJ SIĘ NACIĄGAĆ NIEUCZCIWYM SPRZEDAWCOM, PAMIĘTAJ, ŻE MARKETINGOWE MITY NA TEMAT GOJI SPRZEDAJĄ TE OWOCE PO WYSOKICH CENACH!!

ZAPRASZAMY NA NASZE POZOSTAŁE AUKCJE
TYLKO ZDROWE PRODUKTY