|
Jagody Goji znane są już od ponad 2 tysięcy lat. Zaliczane są do jednych z najzdrowszych owoców świata. Są to niewielkie, czerwone owoce, które po zasuszeniu przypominają rodzynki. Kryją w sobie ogromne bogactwo składników odżywczych i wspomagają procesy leczenia wielu chorób.
Swoją nazwę Jagody Goji uzyskały najprawdopodobniej od obszaru Gojal, znajdującego się u podnóża gór Himalajów, gdzie występuje największa ilość tych krzewów. Jagody Gojii występują pod wieloma nazwami m. in.: Lycuim Barbarum, wilcze jagody, jagody kolcowoju, owoce życia lub po prostu owoce długowieczności. W medycynie chińskiej figurują także pod nazwą „czerwone diamenty”. Początkowo znane były jedynie mieszkańcom Chin, którzy wierzyli, że Jagody Gojii mogą znacznie przedłużać życie. Jedna z legend głosi, że do rozpowszechnienia informacji na temat cudownych właciwości tychże owoców przyczynił się chiński zielarz Li Qing Yen, który dzięki codziennemu spożywaniu Jagód Gojii żył aż 252 lat. W późniejszych latach wieść o cudownych owocach długowieczności bardzo szybko obiegła cały świat.
Współcześnie Jagody Goji stanowią podstawę diety osób, które chcą prowadzić zdrowy tryb życia i jak najdłużej pozostać w dobrej kondycji fizycznej i psychicznej.
właściwości Jagód Goji:
- są bardzo silnym antyutleniaczem, który blokuje procesy starzenia się ludzkiego organizmu,
- wspomagają regenerację komórek oraz chronią jeprzed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki,
- wzmacniają odporność i zapobiegają poważnym problemom zdrowotnym,
- redukują problemy trawienne, wysoki cholesterol, nadwagę,
- posiadają prawie 4 razy więcej antyoksydantów od czarnej jagody, 3 razy więcej beta-karotenu niż marchewka i prawie 50 razy więcej witaminy C niż pomarańcza (szacunkowo 2 500 mg w 100g),
- zawierają naturalną koncentrację zeaksantyny, która pomaga chronić oczy przed atakami wolnych rodników i naprawia uszkodzenia przez nie spowodowane,
- pomagają zwalczyć alergię i wysypki skórne,
- poprawiają nastrój, likwidują zmęczenie i usprawniają pamięć,
- mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne,
- regulują oddech, zwiększają wydolność organizmu, dodają mu energii witalnej,
- zwiększają zdolność do większego wysiłku fizycznego,
- wspomagają proces leczenia chorób serca, wątroby, śledziony, płuc, a także nerek,
- oczyszczają organizm z toksyn oraz stymulują produkcję kolagenu, dzięki czemu zatrzymują wilgoć w skórze i wpływają znacząco na poprawę jej wyglądu.
Najważniejsze składniki odzywcze w Jagodach Goji:
- Witaminy (C, E oraz witaminy z grupy B, przede wszystkim: B1, B2 oraz B6),
- Aminokwasy (m. in.: izoleucynę i tryptofan),
- Składniki mineralne (m. in.: cynk, potas, żelazo, miedź, wapń, magnez, chrom, german, selen oraz fosfor),
- Mikroelementy,
- Polisacharydy,
- Monosacharydy,
- Nienasycone kwasy tłuszczowe (m. in.: kwas omega 6, kwas linolowy i alfa-linolowy, beta-sitosterol oraz inne sterole roślinne),
- Karotenoidy (likopen, beta-karoten, beta-ksantofil, luteinę, kryptoksantynę oraz zeaksantynę).
1. Sposoby zastosowania Jagody Goji stosuje się przede wszystkim w następujących formach: – suszone Jagody Goji (rozmiarem są bardzo zbliżone do rodzynek) mogą być dodawane do róznego rodzaju posiłków (wypieki, płatki śniadaniowe, potrawy z ryżu, zupy, dodawane w całości do herabty) Przed dodaniem do potraw należy je opłukać i przelać gorącą wodą. – przetworzone w formie do picia (soki, ekstrakty, wina oraz herbaty). Produkty do picia z Jagór Goji w pełni zachowują wartości odżywcze i chcarakteryzują się słodkim, egzotycznym smakiem. Wszelkie soki i ekstrakty polecane są szczególnie dla dzieci, w celu wzmocnienia odporności, a także dostarczenia odpowiedniej ilości witamin i minerałów potrzebnych dla ich właściwego rozwoju.
2. Kto może spożywać Jagody Goji Jagody Goji może spożywać każdy, bez względu na swój wiek. Dietetycy zalecają spożywanie owoców szczególnie osobom żyjącym w bardzo dużym stresie, posiadającym problemy z sercem lub ciśnieniem krwi oraz obniżoną odporność. Jagody Gojii poleca się również osobom dbającym o młody wygląd swojej cery.
3. Dawkowanie Jagód Goji Optymalna dawka dla dorosłych to 10 – 30g dziennie (1 – 2 łyżeczki deserowe). Dawka ta może być zwiększona do 100g dziennie w celu podniesienia sprawności fizycznej lub zwiększenia odporności organizmu. W przypadku dzieci poniżej 10 roku życia dawkę należy zmniejszyć o połowę. W tym miejscu warto wspomnieć także o tym, iż w 100 gramach owoców życia znajduje się 281 kalorii, 11,4g białka; 64g węglowodanów, a także 2,4g tłuszczy.
*Opis produktu oparty jest na ogólnodostępnej wiedzy zielarskiej.
|
|