Jagody Acai, Pulpa Acai, i mrożone suszone Acai w proszku
Palma Acai występuje w klimacie tropikalnym Środkowej i Południowej Ameryki, od Belize na południe, w kierunku Brazylii i Peru, rosnąc głównie na równinach zalewowych i moczarach. Palmy acai są wysokie, smukłe i ładne. Osiągają wysokość 15 do 30 metrów, a ich pierzaste liście mają do 3 metrów długości. Owoce acai (jagody acai) to małe, okrągłe, purpurowe owoce pestkowe o średnicy około 1 cala, zbliżone wyglądem i wielkością do winogron, jednak z mniejszą ilością miąższu. Jagody acai rosną na wiechach zebranych w grona, na których jest od 700 do 900 owoców. Palmy acai owocują dwa razy do roku. Każda jagoda ma pojedynczą pestkę o średnicy około 7-10mm. Egzokarp dojrzałych owoców jest ciemno purpurowy lub zielony, w zależności od rodzaju acai i dojrzałości. Mezokarp jest mięsisty i cienki, o grubości do 1 mm. Otacza on duży i twardy endokarp, w którym jest pestka z bardzo małym zarodkiem oraz obfita endosperma. Pestka stanowi około 80% owocu.
Jagody acai zbiera się także jako pożywienie. W brazylijskim regionie Amazonii palmę acai opisano jako najważniejszy gatunek rośliny, gdyż jej owoce są głównym składnikiem diety (stanowią wagowo do 42% przyjmowanych pokarmów). Sok i miąższ jagód acai są często wykorzystywane w różnych mieszankach soków, przekąskach, napojach gazowanych oraz innych napojach bezalkoholowych. W północnej Brazylii acai tradycyjnie serwuje się w tykwach o nazwie „cuias” z tapioką i czasem z cukrem. Acai stało się modne w południowej Brazylii, gdzie je się je na zimno jako „acai na tigela”. W związku z tym, że acai psuje się po zebraniu bardzo szybko, nieprzetworzony surowiec jest dostępny poza bezpośrednim obszarem upraw jedynie jako sok lub miąższ acai, który został zamrożony, ususzony lub liofilizowany.
Uważa się, że acai ma najwyższą wartość antyoksydantów ze wszystkich pokarmów, dzięki wysokiemu poziomowi antocyjanin. Naukowcy sądzą, że acai mają pięć razy więcej przeciwutleniaczy niż jagody. Acai staje się coraz bardziej dostępne w napojach, które można kupić w sklepach ze zdrową żywnością.
Istnieje wiele sposobów spożywania jagód acai. Brazylijczycy piją acai w słodzonych sokach, które są już dostępne w supermarketach w USA w wielu różnych sokach z bardziej znanymi owocami ( banan, malina, itp.). Jednak nie każda osoba skoncentrowana na zdrowiu i dobrostanie chce dodawać do swojej dziennej diety słodzone napoje (sprawy mają się podobnie w przypadku kakao i czekolady, nawet tej z 70% zawartością kakao).
Liofilizowane acai w proszku z brazylijskiej Amazonii
Jagody acai to popularna zdrowa żywność. Jeśli żyjesz w Amazonii, masz szczęście, bo gdy zechcesz możesz wspiąć się na palmę acai i zerwać trochę świeżych jagód. Ludzie, którzy nie mieszkają w tym regionie, mogą jednak zastanawiać się, dlaczego jagód acai nie ma w ich lokalnym sklepie. Poniżej podajemy wyjaśnienie.
Jeśli spojrzymy na charakterystykę odżywczą acai, zobaczymy, ze składają się one w 50% z tłuszczu. Pokarmy bogate w tłuszcz bardzo szybko jełczeją. Jagody acai psują w ciągu kilku dni od zerwania z powodu wysokiej zawartości tłuszczu. Oznacza to, że niewykonalne jest transportowanie jagód acai na dużych odległościach. Z tego powodu, część przetwórców zamraża jagody acai w ciągu 1 dnia od zbioru. Zamrożony miąższ acai można poddać długiemu transportowi. Jednak, utrzymanie miąższu przez cały czas w stanie zamrożonym jest trudne.
Na szczęście ludzie znają inne sposoby dostarczenia jagód acai końcowym odbiorcom. Część producentów żywności wynalazła nowy sposób. W procesie tym, najpierw zdejmuje się miąższ z jagód, pozostawiając niewykorzystane pestki. Następnie miąższ jest zamrażany i suszony w krótkim czasie. Potem wytwórcy przetwarzają zamrożony miąższ acai w proszek. Czasami określa się go mianem „Liofilizowane acai w proszku”.
Po pierwsze, proszek acai zachowuje wszystkie właściwości zdrowotne świeżych jagód acai. Jeśli chodzi o wartość odżywczą, to również posiada te same właściwości co świeże owoce acai, ponieważ proces wytwórczy usuwa jedynie wodę zawartą w jagodach. Zazwyczaj z jagód acai odciąga się znaczną ilość wody. W związku z tym, że liofilizowanie acai usuwa wodę z jagód, składniki odżywcze są znacznie bardziej skoncentrowane.
Poza tym, znacznie łatwiej spożywać acai w proszku. Acai w proszku może aromatyzować i poprawiać wartość odżywczą każdego gorącego lub zimnego napoju, przekąski czy mleka. Ponadto, acai w proszku można dodać do płatków owsianych, naleśników, zupy i chleba, co sprawi, że posiłki będą smaczniejsze i bardziej pożywne. Z drugiej strony, producenci mogą również zaoferować liofilizowane acai w proszku w kapsułkach, zapewniając tym samym dogodny sposób cieszenia się acai o każdej porze i w każdym miejscu.
Wartość odżywcza 100G
Kalorie 525kcal tłuszcz 50g Omega 6 6.91g Omega 9 23.5g żelazo 4.3mg węglowodany 10g Proteiny 9.2g Błonnik 26g Wapno 156mg Potas 530.3mg Witamina B1 1.36mg Witamina B2 1.21mg Witamina C 2mg Witamina E 20mg Glukoza 0.23% Fruktoza 0.14%
Stosowanie : dziennie od 2,5 do 5 gram (dodaj proszek do soku, ciepłej wody, herbaty, mleka lub innego napoju)
|