Jagoda kamczacka pochodząca z Syberii to długowieczny krzew owocowy dorastający do 1,5 m wysokości, doskonale rosnący w naszym klimacie ponieważ jest całkowicie odporny na mrozy (do -35o C). Gatunek ten jest również wyjątkowo odporny na susze. Jagoda kamczacka to najwcześniej owocująca roślina jagodowa, plonują nawet 30 letnie krzewy. Jagody odmiany Wojtek uznawane są za najsmaczniejsze ze wszystkich jagód kamczackich.
zastosowanie: Dzięki zawartym antocyjanom owoce mają właściwości antyseptyczne, polecane są osobom mającym problemy z chorobami układu krążenia, przy miażdżycy naczyń krwionośnych. Mają dobry wpływ na elastyczność naczyń włosowatych i na ostrość widzenia. Doskonałe do deserów i przetworów, można je również mrozić. Zawierają witaminy C, A, żelazo, miedź, jod.
pielęgnacja i wymagania: Roślina bardzo łatwa w hodowli, odporna na choroby i szkodniki. Wymaga gleb lekko kwaśnych piaszczysto-gliniastych, ale dobrze rośnie także na glebach obojętnych i zasadowych, wymaga stanowisk słonecznych lub lekko zacienionych. Zaleca się aby obok siebie posadzić przynajmniej 2 sztuki różnych odmian, zapewni to właściwe zapylenie rośliny.
Kwitnienie i owocowanie: Owocuje już w pierwszym roku sadzenia. Zawiązywanie owoców przypada na początek kwietnia, kwiaty są biało-żółte. Owoce w smaku przypominają naszą leśną jagodę. Owoc jest w kolorze granatowy z niebieskim, woskowym nalotem. Owoce dojrzewają nierównomiernie, należy je zbierać często, w miarę dojrzewania ponieważ nie zbierane same opadają. Pierwsze pojawiają się już w połowie maja.
cięcie: Jagoda odmiana "czelabinka" bardzo szybko przyrasta, można skorygować wzrost poprzez przycinanie gałązek wiosną.