Jagoda kamczacka (Lonicera coerulea var. Kamtschatica) 'Atut'
Jest to krzew o rozłożystym pokroju, który dorasta do wysokości 1,5 m. Jest to najwcześniej owocująca roślina jagodowa. Jej owoce pojawiają się przed truskawkami i pierwszymi malinami.
Zastosowanie: Owoce jagody dojrzewają nierównomiernie, dlatego należy je zbierać często, w miarę dojrzewania. Pierwsze owoce pojawiają się już w połowie maja. Owoce nie zbierane same opadają. Jagoda Atut doskonale nadaje się do deserów i przetworów. Owoce można również mrozić. Zawierają wit C, A, żelazo, miedź, jod.
Owocowanie i kwitnienie: Kwitnienie przypada na początek kwietnia. Kwiaty są biało-żółte. Owoce są duże, długości do 2,5 cm i średnicy 7–8 mm, mają lekko łukowaty kształt. W smaku przypominają leśną jagodę (słodko-kwaśne z lekką goryczką). Dojrzewają na koniec maja.
Pielęgnacja: Zaleca się stanowisko słoneczne lub półcieniste. Gleba powinna być żyzna, o lekko kwaśnym odczynie - pH 6. Dobrze rośnie również na glebach o odczynie obojętnym.
Cięcie: W pierwszych latach po posadzeniu nie wymaga cięcia. Po około 3-4 latach można przeprowadzić pierwsze cięcie pielęgnacyjne, należy usunąć starsze pędy. Co 2 lata na jesieni nawozić rozłożonym obornikiem. Ziemię pod krzewami można wysypać korą. Taka ściółka zapobiegnie zachwaszczaniu, utrzyma wilgoć i lekko kwaśny odczyn ziemi.