Jagoda kamczacka 'Morena'
Jagoda kamczacka Morena to najwcześniej owocująca roślina jagodowa. Jej owoce pojawiają się przed truskawkami i pierwszymi malinami. Kwitnienie i zawiązywanie owoców przypada na początek kwietnia - kwiat biało - żółty. W smaku przypominają naszą leśną jagodę - smak słodko - kwaśny. Owoce duże, o średniej wadze przekraczającej 1 g, wrzecionowate, niebieskie, pokryte woskowym nalotem, słodko – kwaśne. Owoce pojawiają się już w połowie maja. Doskonałe do deserów i przetworów. Można je mrozić.
Owoce zawierają vit C, A, żelazo, miedź, jod. Dzięki zawartym antocyjanom mają właściwości antyseptyczne, polecane są osobom mającym problemy z chorobami układu krążenia, przy miażdżycy naczyń krwionośnych. Mają dobry wpływ na elastyczność naczyń włosowatych i na ostrość widzenia. Należy sadzić przynajmniej dwa krzewy, najlepiej dwóch różnych odmian. Plony z jednego krzewu - uzależnione są oczywiście od jego wieku i wielkości - mogą osiągnąć 2 - 6 kg.
Krzewy są bardzo wytrzymałe na mróz, nie przemarzają nawet przy -45°C.
grupa roślin
|
owocowe
|
grupa użytkowa
|
krzewy owocowe
|
forma
|
krzew
|
siła wzrostu
|
roślina szybkorosnąca
|
pokrój
|
kulisty
|
docelowa wysokość
|
do 2 m
|
barwa liści (igieł)
|
zielone
|
zimozieloność liści (igieł)
|
liście opadające na zimę
|
barwa kwiatów
|
białe
|
pora kwitnienia
|
kwiecień
|
owoce
|
niebieskie ozdobne i jadalne
|
pora owocowania
|
maj
|
nasłonecznienie
|
stanowisko półcieniste stanowisko słoneczne
|
wilgotność
|
podłoże umiarkowanie wilgotne
|
strefa
|
5b
|