Opis:
Jagoda kamczacka to długowieczny krzew owocowy dorastający do 1,8 m, o kulistym, zwartym pokroju. Posiada walory dekoracyjne: obfite kwitnienie (złotożółte) w początku kwietnia, efektowne, zwisające jagody w okresie zbioru owoców, zwarte ciemnozielone ulistnienie do początku października, naturalnie zagęszczone pędy w okresie bezlistnym. Krzewy są bardzo wytrzymałe na mróz, wg. literatury rosyjskiej nie przemarzają nawet przy -45° C, a kwiaty przy -8° C. W naszych warunkach klimatycznych suchodrzew kwitnie i zawiązuje owoce w pierwszej połowie kwietnia. Jagody dojrzewają po kilku tygodniach, zwykle w końcu maja.
Owoce:
Mięsiste pestkowce, wydłużonego, cylindrycznego kształtu, barwy niebiesko-fioletowej z woskowym nalotem, soczyste, smaczne, kwaśno-słodkie. Jagody są źródłem biologicznie aktywnych substancji korzystnie wpływających na organizm człowieka. Mają też właściwości ogólnie wzmacniające, antyseptyczne, wspomagające leczenie wielu chorób i odtruwające organizm ze związków metali ciężkich.
Warunki uprawy:
-
najbardziej odpowiednie są słoneczne stanowiska, a gleby średniozwięzłe, żyzne, piaszczysto-gliniaste i gliniasto-piaszczyste o słabo kwaśnym odczynie;
-
gleby mniej żyzne należy wzbogacać w materię organiczną dobrze rozłożonym obornikiem lub kompostem w ilości 10-15 kg/roślinę;
-
celem właściwego zapylenia i prawidłowego rozwoju owoców należy wysadzić obok siebie przynajmniej dwie odmiany;
-
rośliny z pojemników można wysadzać przez cały okres wegetacji;
-
rozstawa 1,0 m pomiędzy roślinami w rzędzie
-
nawożenie organiczne dobrze rozłożonym obornikiem lub dojrzałym kompostem (10 kg/m) powtarzać jesienią co 2-3 lata;
-
Naturalnie zagęszczające się krzewy nie wymagają corocznego cięcia formującego w pierwszych 5-6 latach uprawy. Wycinanie nadmiaru pędów wykonujemy dopiero w latach następnych;
|