Jadłonomia Kuchnia roślinna - 100 przepisów
nie tylko dla wegan Dymek Marta
Wydawnictwo: Dwie Siostry
ISBN:
978-83-[zasłonięte]-9618-4 Format: 22.5x29.0cm Liczba
stron: 288 Oprawa: Twarda Wydanie: 1, 2014
r.
Pierwsza książka kucharska
twórczyni Jadłonomii - najpopularniejszego polskiego bloga o
kuchni wegetariańskiej.
Czy łodyga brokułu nadaje się do
jedzenia? Do czego wykorzystać natkę marchewki? Jak zrobić
bezmięsny pasztet na świąteczny stół? Na te i wiele innych
pytań znajdziecie odpowiedź w długo wyczekiwanej książce Marty
Dymek – znanej z programu „Dzień dobry TVN” autorki
„Jadłonomii”, najpopularniejszego bloga w polskim internecie
poświęconego kuchni roślinnej, Kulinarnego Bloga Roku 2013.
W „Kuchni roślinnej” znajdziecie
ponad 100 przepisów na wegańskie śniadania, obiady i kolacje z
bulw, korzeni i liści. Tu burak zmienia się w ciasto
czekoladowe, pietruszka występuje w parze z gruszką, a z
garści kapusty powstają chrupiące czipsy. Pozycja obowiązkowa
dla wszystkich jaroszy oraz dla tych, którzy do tej pory nie
wyobrażali sobie bezmięsnego obiadu.
Zostać
wegetarianinem Pełen zestaw porad dla osób pragnących
przejść na zdrową, wegetariańską dietę Melina Vesanto,
Davis Brenda Wydawnictwo: Harmonia
ISBN:
[zasłonięte]978-8344-028-5 Format: 16.5x23.5cm Liczba
stron: 408 Oprawa: Miękka Wydanie: 1, 2012
r.
Zostać wegetarianinem to
lektura obowiązkowa dla każdego, kto jest zainteresowany
dietą, z której wyeliminowano nie tylko mięso, ale także
produkty odzwierzęce; zarówno dla doświadczonego
wegetarianina, jak i osoby stawiającej swoje pierwsze kroki w
świecie tofu i soi. Autorki, weganki z wieloletnim stażem i
dietetyczki, w wyczerpujący sposób opisują zalety diet
wegetariańskiej i wegańskiej, podpierając własne poglądy
solidnymi dowodami naukowymi. Rozprawiają się z mitami, które
w ciągu lat narosły wokół wegetarianizmu, np. o obowiązkowym
niedoborze żelaza i witaminy B12 u osób niejedzących mięsa czy
ich gorszym zdrowiu. Vesanto Melina i Brenda Davis
udowadniają nawet, że stosując zalecenia diety wegańskiej,
wszyscy możemy długie lata cieszyć się doskonałą kondycją
fizyczną i psychiczną.
Kuchnia
wegetariańska Graimes Nicola
Wydawnictwo: G+J Gruner+Jahr Polska
ISBN:
[zasłonięte]978-8378-104-3 Tłumaczenie: Kapilewicz
Ewa Format: 19.0x24.5cm Liczba stron:
240 Oprawa: Miękka Wydanie: 2011
r.
– innowacyjny podział
przepisów według technik gotowania – prawie 200
smakowitych przepisów – 80 fotografii dań
Odkryj, ilu wrażeń może
dostarczać jedzenie wegetariańskich potraw. Kuchnia
wegetariańska to dużo więcej niż od dawna ograne banały, takie
jak soczewica, makaron czy kotlety sojowe. Jeśli szukasz
inspiracji, wystarczy odwrócić kilka kartek tej książki, by
znaleźć pyszne, pomysłowe i pożywne przepisy na dania bez
mięsa. Począwszy od gotowanych na parze pierożków wonton z
zielonym groszkiem i imbirem czy grillowanej polenty w
czerwonej papryce aż po carpaccio z czerwonych buraków z kozim
serem i czekoladowy tort truflowy z kremem amaretto – to
przysmaki, które każdemu przypadną do gustu.
Kuchnia wegetariańska w sześciu
rozdziałach przedstawia różne techniki gotowania, dzięki
którym proste, codzienne składniki można zamienić we wspaniałe
potrawy. Niezależnie od tego, czy będziesz gotować na parze, w
wodzie, smażyć, piec, grillować czy przygotowywać coś na
surowo, dzięki tym przepisom dowiesz się, jak tworzyć harmonię
konsystencji, smaku i koloru, by przyrządzone potrawy
wzbudzały zachwyt i wszyscy jedli je z apetytem.
O autorce Nicola Graimes jest
wielokrotnie nagradzaną autorką książek kulinarnych, a także
byłą redaktorką magazynu „Vegetarian Living”. Napisała ponad
dwadzieścia książek, w tym Great Healthy Food for Vegetarian
Kids, która w 2002 roku otrzymała nagrodę dla najlepszej
wegetariańskiej książki kucharskiej w Wielkiej Brytanii w
ramach World Gourmand Awards. Mieszka w Brighton, w East
Sussex.
|