Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

JADŁA WINA I NAPITKI - JEDZENIE W KULTURZE ...

28-01-2012, 0:51
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 15 zł     
Użytkownik lidelka
numer aukcji: 2059307237
Miejscowość Pocztowo
Wyświetleń: 4   
Koniec: 25-01-2012 20:46:48
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 
VIANDS, WINES AND SPIRITS

NOURISHMENT AND (IN)DIGESTION

IN THE CULTURE OF LITERACY

Essays in Cultural Practice


Edited by

Wojciech Kalaga & Tadeusz Rachwał


[ JADŁA , WINA I NAPITKI

JEDZENIE I NIESTRAWNOŚĆ W KULTURZE

PISMA ]


wyd. Katowice 2003, stron 133, oprawa karton foliowany,
format ok. 24 cm x 17 cm


Uwaga : teksty w języku angielskim !


Nakład tylko 200 + 50 egzemplarzy !!!


Autorzy kreślą interdyscyplinarną wizję praktyk kulturowych związanych z jedzeniem i konsumpcją,
ukazują ważną rolę, jaką praktyki te odgrywają w tekstach kulturowych pochodzących z różnych epok
i rejonów geograficznych. Tom poświęcony jest przemijaniu w kulturze, która wspiera się na wytworach
modernistycznej „fabryki trwałości" opartej na możliwości zapisu i archiwizacji.
Jadła i napitki, jako byty o niezbyt długiej żywotności, stanowią strefę niestabilnej konieczności,
znikania i powracania przywodzących na myśl Nietzscheański wieczny powrót.
Teksty poruszają m.in. zagadnienia związane z analizą użyć estetyki pokarmu we współczesnym kinie;
polityczną rolą dostępu do żywności w dyskursie kolonialnym oraz mityczną funkcją pokarmu
na dziewiętnastowiecznym amerykańskim Południu. Wokół motywu morza zgrupowano artykuły podejmujące
kwestię iluzoryczności ludzkich przeświadczeń o „wszechstrawności" świata i relacji między „kulinarnymi metaforami"
a przestrzenią ludzkiej egzystencji oraz kulturowych i społecznych aspektów pożywiania się osób,
które wyrzekają się podróży. Śmierć w kontekście jedzenia stała się osią konstrukcyjną dwóch tekstów:
jeden z nich skupia się wokół metaforyki jedzenia w dramacie, drugi zaś uśmiercaniu natury poprzez
uprzedmiotowienie jedzenia w retoryce inżynierii genetycznej.


Contents :

Introduction (Wojciech Kalaga & Tadeusz Rachwał)

Gaye Poole — Reel Meals: Food and Public Dining, Food and Sex, Food and Revenge

Stephen Tapscott — "You' ve had Worse Things in Your Mouth": Recipes and Their Narratives

Bradley C. Kadel — The Pub and the Irish Nation

Krzysztof Kowalczyk-Twarowski — Provide, Provide: Food in the American South

Rafał Dubaniowski — " I' ve Tasted a Hot Spring.../And Foods a Man Remembers till He Dies": the
North's (Un-)Palatable Delights in Letters from Iceland by W. H. Auden and Louis MacNeice

Maria Wiszniowska — From Cold Meats to Floating Signifiers. On Food in Drama

Helen Day — The Purity and Danger of Food in a Genetically (Co)Modified Britain

John Gilllver & Małgorzata Nitka — E. M. Forster's Tea-Table

Ewa Borkowska — The True (and Untrue) History of the "Food of the Gods"

Paweł Jędrzejko — The Appetite for the Sea

Anna Maria Tomczak — Simplicity and Solitude by the Sea? — Food in Iris Murdoch's Novel The Sea,
The Sea

Streszczenie
Resume


Stan idealny ( jak z drukarni ! )


Nie wysyłam za pobraniem !


JADŁA WINA I NAPITKI - JEDZENIE W KULTURZE ...