| | VIANDS, WINES AND SPIRITS NOURISHMENT AND (IN)DIGESTION IN THE CULTURE OF LITERACY Essays in Cultural Practice Edited by Wojciech Kalaga & Tadeusz Rachwał [ JADŁA , WINA I NAPITKI JEDZENIE I NIESTRAWNOŚĆ W KULTURZE PISMA ] wyd. Katowice 2003, stron 133, oprawa karton foliowany, format ok. 24 cm x 17 cm Uwaga : teksty w języku angielskim ! Nakład tylko 200 + 50 egzemplarzy !!! Autorzy kreślą interdyscyplinarną wizję praktyk kulturowych związanych z jedzeniem i konsumpcją, ukazują ważną rolę, jaką praktyki te odgrywają w tekstach kulturowych pochodzących z różnych epok i rejonów geograficznych. Tom poświęcony jest przemijaniu w kulturze, która wspiera się na wytworach modernistycznej „fabryki trwałości" opartej na możliwości zapisu i archiwizacji. Jadła i napitki, jako byty o niezbyt długiej żywotności, stanowią strefę niestabilnej konieczności, znikania i powracania przywodzących na myśl Nietzscheański wieczny powrót. Teksty poruszają m.in. zagadnienia związane z analizą użyć estetyki pokarmu we współczesnym kinie; polityczną rolą dostępu do żywności w dyskursie kolonialnym oraz mityczną funkcją pokarmu na dziewiętnastowiecznym amerykańskim Południu. Wokół motywu morza zgrupowano artykuły podejmujące kwestię iluzoryczności ludzkich przeświadczeń o „wszechstrawności" świata i relacji między „kulinarnymi metaforami" a przestrzenią ludzkiej egzystencji oraz kulturowych i społecznych aspektów pożywiania się osób, które wyrzekają się podróży. Śmierć w kontekście jedzenia stała się osią konstrukcyjną dwóch tekstów: jeden z nich skupia się wokół metaforyki jedzenia w dramacie, drugi zaś uśmiercaniu natury poprzez uprzedmiotowienie jedzenia w retoryce inżynierii genetycznej. Contents : Introduction (Wojciech Kalaga & Tadeusz Rachwał) Gaye Poole — Reel Meals: Food and Public Dining, Food and Sex, Food and Revenge Stephen Tapscott — "You' ve had Worse Things in Your Mouth": Recipes and Their Narratives Bradley C. Kadel — The Pub and the Irish Nation Krzysztof Kowalczyk-Twarowski — Provide, Provide: Food in the American South Rafał Dubaniowski — " I' ve Tasted a Hot Spring.../And Foods a Man Remembers till He Dies": the North's (Un-)Palatable Delights in Letters from Iceland by W. H. Auden and Louis MacNeice Maria Wiszniowska — From Cold Meats to Floating Signifiers. On Food in Drama Helen Day — The Purity and Danger of Food in a Genetically (Co)Modified Britain John Gilllver & Małgorzata Nitka — E. M. Forster's Tea-Table Ewa Borkowska — The True (and Untrue) History of the "Food of the Gods" Paweł Jędrzejko — The Appetite for the Sea Anna Maria Tomczak — Simplicity and Solitude by the Sea? — Food in Iris Murdoch's Novel The Sea, The Sea Streszczenie Resume Stan idealny ( jak z drukarni ! ) Nie wysyłam za pobraniem ! | | |
| | |