Przedmiotem aukcji jest:
Jabłoń Antonówka
Jabłoń Antonówka
Wysokość 120 - 140 cm
PODCZAS ZAMIARU KUPNA WIEKSZEJ ILOŚCI DRZEWEK PROSZE O KONTAKT TELEFONICZNY (600-[zasłonięte]-981)W CELU USTALENIA KOSZTÓW WYSŁKI ORAZ RABATU !!!!!!
Antonówka (Antonówka Zwykła) – bardzo stara odmiana uprawna jabłoni domowej pochodząca z Rosji, prawdopodobnie z byłej Guberni Kurskiej. Powszechnie uprawiana na wschodzie i północy Europy (m.in. Białoruś, kraje bałtyckie, Kraje skandynawskie). Antonówka jest odmianą wczesnojesienną.
Pokrój Wzrost początkowo słaby, pień krzywy, w pełni owocowania drzewa mają dużą, kulistą, lekko spłaszczoną koronę, nieliczne konary wyrastają pod ostrym kątem.
Owoce
Średniej wielkości, o zmiennym kształcie najczęściej kulistym lub nieco wydłużonym, niesymetryczne. Skórka jest gładka, błyszcząca. W miarę dojrzewania kolor zmienia się z zielonego na słomkowy, czasem ze słabym rumieńcem koloru różowoczerwonego. Owoce są soczyste, o lekko kwaskowatym smaku. Dojrzała antonówka wydziela silny landrynkowy zapach.
UprawaW okres owocowania wchodzi średnio wcześnnie lub późno. Owocuje umiarkowanie obficie i przemiennie, co drugi rok. Do zbioru dojrzewa najczęściej na poczętku września[2]. Nie nadaje się do długiego przechowywania gdyż szybko przejrzewa i jest wrażliwa na oparzelinę powierzchniową, w chłodni można ja przechować do końca listopada.
ZastosowanieOwoce Antonówki zawierają stosunkowo dużo kwasów organicznych i pektyn oraz po zbiorze są stosunkowo twarde. Te właściwości predestynują je to przetwórstwa przemysłowego (soki, susz, mus) a także są cenione w gospodarstwach domowych. Kiedyś siewki Antonówki stosowano na podkładki dla jabłoni, jednak obecnie ze względu na ich silny wzrost w sadach intensywnych nie znajdują zastosowania. Drzewa sadzi się w rejonach zagrożonych mroźnymi zimami i przymrozkami wiosennymi. Ze względu na odporność wykorzystywana w programach hodowalnych jako źródło genów w odporności krzyżowej.
Zdrowotność
Jest bardzo wytrzymała na mróz, a także na parcha jabłoni i mączniaka, lecz jest wrażliwa na zarazę ogniową
Mutanty Antonówki
Znane są lokalne mutanty tej odmiany. Od odmiany podstawowej sporty różnią się przede wszystkim wielkością a czasem także barwą smakiem:
* Antonówka Półtorafuntowa - znaleziona przez Miczurina w 1888 roku. Pnie są proste, a owoce większe i smaczniejsze choć mniej aromatyczne[2],
* Antonówka Śmietankowa - najprawdopodobniej znaleziona w Polsce, owoc jest większy i smaczniejszy, o delikatniejszej konsystencji choć także mniej aromatyczny,
Podkładka A2