Opis przedmiotu
Witam na mojej aukcji!
Przedmiotem sprzedaży jest:
Jałowiec ziarno 50g
Jałowiec jest typowo polską przyprawą, chociaż jako roślina występuje nie tylko w naszym kraju. Porasta obszary całej półkuli północnej, od arktycznej tundry do terenów tropikalnych, przy czym już od południowej Europy rośnie tylko w górach. Znany jest również w Afryce skąd pochodzi najwyższy gatunek jałowca dorastający do 40 m wysokości. Najniższe formy tzw. płożące to krzewy rosnące tuż przy ziemi. Różnorodność jałowców dotyczy także ich barwy. Mianowicie liście, a właściwie igły tych krzewów mają różne odcienie zieleni, a niekiedy barwę srebrzystoniebieską, co jest wynikiem woskowego nalotu. Wiadomo, że igły jałowców są bardzo kłujące, co znalazło swoje odbicie w ich łacińskiej nazwie wywodzącej się z języka celtyckiego - jeneprus, co znaczy szorstki, sztywny. Łacińska nazwa tego gatunku brzmi bardzo podobnie: Juniperus. Owoce jałowca fachowo nazywa się szyszkojagodami, zaś popularnie, chociaż niezbyt poprawnie, mówi się o nich jagody. Mają one wielkość małych nasion grochu. Za młodu ich barwa jest zielona, by z czasem zmienić się na ciemnofioletową z szarawym nalotem. To właśnie jagody są jadalną częścią rośliny. Zbiera się je późną jesienią i zimą, gdy osiągną barwę granatowo czerwoną, następnie suszy się w temp. poniżej 35 st.C, by nie dopuścić do wyparowania olejku lotnego i w efekcie otrzymać surowiec zielarski o smaku słodko-żywicznym, nieznacznie piekącym, przypominającym nieco sosnę i terpentynę. Co ciekawe nie ma specjalnych plantacji jałowca. Jest on jedną z nielicznych przypraw zbieranych ze stanu dzikiego.Zanim jagody jałowca zaczęto używać jako przyprawy, wcześniej przypisywano mu magiczną moc i bardziej ceniono jako lekarstwo. Starożytne ludy otaczały wiecznie zielony krzak jałowca kultem, Germanie używali gałązek jałowca w czasie obrzędu składania ofiary. Kto naumyślnie złamał krzew jałowca, ściągał na siebie nieszczęście. Także w czasach późniejszych przed jałowcem zdejmowano kapelusz z głowy. W górnej Bawarii kijem z jałowcowego drewna mieszano masło - wierzono, że odpędza on czarownice. Natomiast gałązka tej rośliny wpięta w nakrycie głowy miała chronić wędrowca przed złymi duchami.
Zastosowanie :Jagodami jałowca przyprawia się mięso tych zwierząt, które w naturalnym środowisku często spotykają krzew jałowca, a więc dziczyznę i dzikie ptactwo. Przy czym nie zawsze używa się samych jagód jałowca - częściej są one składnikiem aromatycznej marynaty czy bejcy, którą sporządza się właśnie do dziczyzny, ale także i ryb. Najlepsze jest mięso marynowane w czerwonym winie z dodatkiem ziaren jałowca rozdrobnionych w moździerzu. Dzięki bejcowaniu staje się ono "pulchne" i szybciej mięknie. Do marynaty można również dodać pieprz, goździki i liście laurowe. Ponadto owoce jałowca dobrze komponują się z aromatycznymi ziołami takimi jak tymianek, majeranek i rozmaryn oraz ostrymi warzywami, na przykład cebulą czy czosnkiem. Jałowiec doskonale poprawia smak wołowiny, wieprzowiny czy baraniny przyrządzanych "na dziko". Ulubionymi dodatkami do tak przygotowywanych mięs są w Polsce konfitury z czerwonej borówki, buraczki oraz surówka z czerwonej kapusty, natomiast klasycznym sosem jest sos jałowcowy. Owoce jałowca są także powszechnie stosowaną przyprawą w wędliniarstwie. To dzięki niemu wszystkie kiełbasy "myśliwskie" uzyskują korzenny, gorzkawo-słodki smak i przyjemny, balsamiczny zapach. Jagody jałowca choć typowe dla terenów słowiańskich znane i cenione są w kuchniach wielu innych regionów. W północnej Francji stosuje się je do pătés, zaś w Niemczech i Alzacji uszlachetniają smak potraw z fasolą, kiszoną kapustą i ogórkami. Skandynawowie przygotowują wykwintne dania z mięsa renifera i jako główną przyprawę stosują wtedy właśnie jagody jałowca. Jałowiec ma również zastosowania w gorzelnictwie. Ze znanych europejskich alkoholi warto wymienić niemiecki Steinhäger, holenderski Jenever oraz wszelkiego rodzaju wysokoprocentowe napoje typu gin.Już w starożytności znane były lecznicze właściwości jałowca. Wykorzystywano właściwie wszystkie części tej rośliny. Jałowiec może być stosowany w dolegliwościach związanych z nadczynnością tarczycy, artretyzmem czy cukrzycą. Głównie przyrządza się z jałowca napary, nalewki, syropy ale także piwo, wino czy nawet powidła
Skład: Jałowiec ziarno 100%
Waga: 50 g.
Informacje dodatkowe:
![](http://www.sklepnazdrowie.pl/images/skl45536%20301.jpg)
Zapraszam na inne moje aukcje!
|
O SKLEPIE
Sklep ze zdrową, ekologiczną żywnością, gdzie każdy dbający o zdrowie znajdzie coś dla siebie. Posiadamy najlepszą i najtańszą na rynku zdrową żywność! W ofercie posiadamy również: kosmetyki naturalne, suplementy diety i inne.
Koszt Wysyłki aukcji
Przelew na konto
Paczka pocztowa
1 - 10 szt - 10 zł
List polecony ekonomiczny
1 szt -4,5zł
2- 5szt - 5zł
Przesyłka kurierska: 18 zł
Przesyłka pobraniowa
1-8 szt- 11,50 zł
Przesyłka kurierska: 22 zł
Do priorytetu proszę doliczyć 2 zł..
Koszt Wysyłki
W przypadku zamówienia większej ilości sztuk lub zakupów na innych naszych aukcjach i wyboru przesyłki Pocztą polską koszt przesyłki zmienia się w zależności od wagi.
Szczegółowy cennik sklepu wysyłki Pocztą Polską:
List polecony ekonom.
0,1g-0,49g=4zł
0,5g-0,99g =4,5zł
100g-299g =5 zł
300g-400 g=5,5zł
401g-499g=6zł
500g-999g=8zł
1kg-1,8kg=10 zł
Paczka pocztowa ekon.
0,1kg-0,9 kg = 10 zł
1kg-1,9kg=12zł
2kg-4,9kg=14zł
5kg-9,9kg=18zł
10kg-14,9kg-21zł
Przesyłka pobraniowa
0,1kg-0,4 kg = 11,50 zł
0,5kg-0,9kg=13zł
1kg-1,9kg=15zł
2kg-4,9kg=17zł
5kg-9,9kg=22,50
10kg-14,9kg-27zł
Cena za przesyłkę kurierską do 30 kg jest stała.
Zamówienie na kwotę powyżej 200 zł to przesyłka kurierska gratis!!
(więcej na stronie o mnie)
Kontakt
[zasłonięte]@wp.pl
tel. 505-[zasłonięte]-914
|