Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Jałowiec ziarno 50g

17-01-2012, 5:04
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 3 zł     
Użytkownik sklepnazdrowiepl
numer aukcji: 2011349499
Miejscowość Wrocław
Wyświetleń: 13   
Koniec: 20-01-2012 14:49:45

Dodatkowe informacje:
Opis niedostępny...
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha


SKLEP NA ZDROWIE

,,Nigdy nie jest za wcześnie ani za późno, aby troszczyć się o swoje zdrowie" ~Epikur~



 

Opis przedmiotu

Witam na mojej aukcji!

Przedmiotem sprzedaży jest:

Jałowiec ziarno 50g

Jałowiec jest typowo polską przyprawą, chociaż jako roślina występuje nie tylko w naszym kraju. Porasta obszary całej półkuli północnej, od arktycznej tundry do terenów tropikalnych, przy czym już od południowej Europy rośnie tylko w górach. Znany jest również w Afryce skąd pochodzi najwyższy gatunek jałowca dorastający do 40 m wysokości. Najniższe formy tzw. płożące to krzewy rosnące tuż przy ziemi. Różnorodność jałowców dotyczy także ich barwy. Mianowicie liście, a właściwie igły tych krzewów mają różne odcienie zieleni, a niekiedy barwę srebrzystoniebieską, co jest wynikiem woskowego nalotu. Wiadomo, że igły jałowców są bardzo kłujące, co znalazło swoje odbicie w ich łacińskiej nazwie wywodzącej się z języka celtyckiego - jeneprus, co znaczy szorstki, sztywny. Łacińska nazwa tego gatunku brzmi bardzo podobnie: Juniperus. Owoce jałowca fachowo nazywa się szyszkojagodami, zaś popularnie, chociaż niezbyt poprawnie, mówi się o nich jagody. Mają one wielkość małych nasion grochu. Za młodu ich barwa jest zielona, by z czasem zmienić się na ciemnofioletową z szarawym nalotem. To właśnie jagody są jadalną częścią rośliny. Zbiera się je późną jesienią i zimą, gdy osiągną barwę granatowo czerwoną, następnie suszy się w temp. poniżej 35 st.C, by nie dopuścić do wyparowania olejku lotnego i w efekcie otrzymać surowiec zielarski o smaku słodko-żywicznym, nieznacznie piekącym, przypominającym nieco sosnę i terpentynę. Co ciekawe nie ma specjalnych plantacji jałowca. Jest on jedną z nielicznych przypraw zbieranych ze stanu dzikiego.Zanim jagody jałowca zaczęto używać jako przyprawy, wcześniej przypisywano mu magiczną moc i bardziej ceniono jako lekarstwo. Starożytne ludy otaczały wiecznie zielony krzak jałowca kultem, Germanie używali gałązek jałowca w czasie obrzędu składania ofiary. Kto naumyślnie złamał krzew jałowca, ściągał na siebie nieszczęście. Także w czasach późniejszych przed jałowcem zdejmowano kapelusz z głowy. W górnej Bawarii kijem z jałowcowego drewna mieszano masło - wierzono, że odpędza on czarownice. Natomiast gałązka tej rośliny wpięta w nakrycie głowy miała chronić wędrowca przed złymi duchami.

Zastosowanie :Jagodami jałowca przyprawia się mięso tych zwierząt, które w naturalnym środowisku często spotykają krzew jałowca, a więc dziczyznę i dzikie ptactwo. Przy czym nie zawsze używa się samych jagód jałowca - częściej są one składnikiem aromatycznej marynaty czy bejcy, którą sporządza się właśnie do dziczyzny, ale także i ryb. Najlepsze jest mięso marynowane w czerwonym winie z dodatkiem ziaren jałowca rozdrobnionych w moździerzu. Dzięki bejcowaniu staje się ono "pulchne" i szybciej mięknie. Do marynaty można również dodać pieprz, goździki i liście laurowe. Ponadto owoce jałowca dobrze komponują się z aromatycznymi ziołami takimi jak tymianek, majeranek i rozmaryn oraz ostrymi warzywami, na przykład cebulą czy czosnkiem. Jałowiec doskonale poprawia smak wołowiny, wieprzowiny czy baraniny przyrządzanych "na dziko". Ulubionymi dodatkami do tak przygotowywanych mięs są w Polsce konfitury z czerwonej borówki, buraczki oraz surówka z czerwonej kapusty, natomiast klasycznym sosem jest sos jałowcowy. Owoce jałowca są także powszechnie stosowaną przyprawą w wędliniarstwie. To dzięki niemu wszystkie kiełbasy "myśliwskie" uzyskują korzenny, gorzkawo-słodki smak i przyjemny, balsamiczny zapach. Jagody jałowca choć typowe dla terenów słowiańskich znane i cenione są w kuchniach wielu innych regionów. W północnej Francji stosuje się je do pătés, zaś w Niemczech i Alzacji uszlachetniają smak potraw z fasolą, kiszoną kapustą i ogórkami. Skandynawowie przygotowują wykwintne dania z mięsa renifera i jako główną przyprawę stosują wtedy właśnie jagody jałowca. Jałowiec ma również zastosowania w gorzelnictwie. Ze znanych europejskich alkoholi warto wymienić niemiecki Steinhäger, holenderski Jenever oraz wszelkiego rodzaju wysokoprocentowe napoje typu gin.Już w starożytności znane były lecznicze właściwości jałowca. Wykorzystywano właściwie wszystkie części tej rośliny. Jałowiec może być stosowany w dolegliwościach związanych z nadczynnością tarczycy, artretyzmem czy cukrzycą. Głównie przyrządza się z jałowca napary, nalewki, syropy ale także piwo, wino czy nawet powidła

Skład: Jałowiec ziarno 100%

Waga: 50 g.


Informacje dodatkowe:

 

                                                        

 

                                                    Zapraszam na inne moje aukcje!

 

 

O SKLEPIE

Sklep ze zdrową, ekologiczną żywnością, gdzie każdy dbający o zdrowie znajdzie coś dla siebie. Posiadamy najlepszą i najtańszą na rynku zdrową żywność! W ofercie posiadamy również: kosmetyki naturalne, suplementy diety i inne.

Koszt Wysyłki aukcji

Przelew na konto

Paczka pocztowa

1 - 10 szt - 10 zł

List polecony ekonomiczny

1 szt -4,5zł

2- 5szt - 5zł

Przesyłka kurierska:
18 zł

Przesyłka pobraniowa

1-8 szt- 11,50 zł

Przesyłka kurierska:
22 zł

 

Do priorytetu proszę doliczyć 2 zł..

Koszt Wysyłki

W przypadku zamówienia większej ilości sztuk lub zakupów na innych naszych aukcjach i wyboru przesyłki Pocztą polską koszt przesyłki zmienia się w zależności od wagi.

Szczegółowy cennik sklepu wysyłki Pocztą Polską:

List polecony ekonom.

0,1g-0,49g=4zł

0,5g-0,99g =4,5zł

100g-299g =5 zł

300g-400 g=5,5zł

401g-499g=6zł

500g-999g=8zł

1kg-1,8kg=10 zł

Paczka pocztowa ekon.

0,1kg-0,9 kg = 10 zł

1kg-1,9kg=12zł

2kg-4,9kg=14zł

5kg-9,9kg=18zł

10kg-14,9kg-21zł

Przesyłka pobraniowa

0,1kg-0,4 kg = 11,50 zł

0,5kg-0,9kg=13zł

1kg-1,9kg=15zł

2kg-4,9kg=17zł

5kg-9,9kg=22,50

10kg-14,9kg-27zł


Cena za przesyłkę kurierską do 30 kg jest stała.

 

Zamówienie na kwotę powyżej 200 zł to przesyłka kurierska gratis!! 

   (więcej na stronie o mnie)

Kontakt

[zasłonięte]@wp.pl

tel. 505-[zasłonięte]-914