Zapraszamy do kupna kilkumiesięcznych jałówek rasy szkockiej górskiej (Highland Cattle). Zwierzęta o pięknym pokroju i łagodnym charakterze ( prawidłowe usposobienie zwierząt to kierunek hodowli, na który zwracamy szczególną uwagę w naszej pracy). Rodzice pochodzą z najlepszej hodowli zarodowej w Szwecji. Ich rodowód w piątej linii przechodzi z ksiąg rodowodowych szwedzkich do szkockich. Zdrowotnie najwyższy status A. Hodowla ma certyfikat hodowli ekologicznej.
Zapraszamy do kontaktu pod numerem telefonu 602-[zasłonięte]-299 lub bezpośrednio w hodowli: Rokity 27b, woj.pomorskie.
Bydło szkockie to rasa mięsna, zwana prymitywną, co w tym wypadku oznacza same plusy dla hodowcy, a mianowicie takie przymioty zwierząt jak: niskie wymagania, co do infrastruktury (wolny wypas na powietrzu przez cały rok, potrzebują jedynie wiaty lub lasu jak w naszym wypadku chroniącego od deszczu i wiatru), łatwość wycieleń i wyjątkowy instynkt macierzyński krów, niskie nakłady paszowe w przeliczeniu na kg przyrostu wagi, ponieważ przez większą część roku żywi się je wyłącznie przez wypas na łąkach (zimą dokarmianie sianem i sianokiszonką). Mięso charakteryzuje się wyśmienitym smakiem, niską zawartością tłuszczu i marmurkowatą strukturą. Nic dziwnego, że dwór królowej Elżbiety II z wołowiny jada wyłącznie Highland'y. Wartości smakowe i odżywcze mięsa zawdzięczamy ekologicznej hodowli ekstensywnej, podczas której ma ono czas, by przyrastać powoli. Wolny wypas sprawia, że zwierzę nabiera mięśni, nie obrastając w tkankę tłuszczową Highland'y promowane są także jako naturalni strażnicy otwartych krajobrazów, chroniący otwarte przestrzenie przed zakrzaczeniem. Highlandy zachwycają łagodnością charakteru ( wbrew buńczucznemu wyglądowi i masywnym rogom, występującym u obu płci). Bardzo przywiązują się do właścicieli i obsługi. Chodzą za nimi jak psy, zainteresowane tym, co się robi albo mówi do nich. Są tolerancyjne dla innych zwierząt gospodarskich.