Język angielski dla zawodu technik gastronomii Autor: Tomasz Staniszewski Wydawca: Perfect ISBN: 978-83-[zasłonięte]193-1-1 Rok wydania: 2010 Ilość stron: 54 Oprawa: miękka Format: 14,8 x 21,0
Wysyłka w ciągu 24 godzin
EAN: 978[zasłonięte][zasłonięte]27193
Język angielski dla zawodu technik gastronomii to:
1. Pozycja, którą można z powodzeniem stosować w samokształceniu, jak i podczas pracy w grupie
2. Słowniczek zawierający terminy i skróty oraz miary masy i objętości używane na co dzień w gastronomii w krajach anglojęzycznych
3. 29 działów tematycznych poświęconych różnym aspektom pracy w zawodzie kucharza, kelnera, kierownika sali restauracyjnej itd.
4. Pozycja, która oprócz interesujących tekstów i specjalistycznego słownictwa zawiera zadania sprawdzające rozumienie
SPIS TREŚCI:
- Kilka podstawowych pojęć - Posiłek w restauracji-nazwy dań i napojów z przykładami - Podział produktów spożywczych na kategorie - Przymiotniki opisujące smak, zapach i konsystencję potraw - Meble kuchenne i wyposażenie kuchni - Przybory kuchenne i ich zastosowanie - Zasady BHP podczas pracy w kuchni - Nazwy specjalności w zawodzie kucharza - Hierarchia wśród pracowników w zakładzie gastronomicznym - Zakres obowiązków pracowników kuchni - słownictwo i zadania - Obowiązki szefa kuchni-słownictwo - A working day of a head chef - czytanie z rozumieniem - Płaca i warunki pracy - Pracownicy kuchni bez formalnego wykształcenia gastronomicznego i ich obowiązki - Zawody osób pracujących na sali restauracyjnej i i ch obowiązki - Uniform kucharza-słownictwo - Co cechuje dobrego szefa kuchni - Jakie czynniki wpływają na sukces restauracji - Jak restauracja funkcjonuje od wewnątrz - Podział restauracji na kategorie i ich krótka charakterystyka - Sposoby serwowania potraw: table service, self-service - Sposoby gotowania - przydatne czasowniki - Czasowniki opisujące proces przygotowania żywności do spożycia lub gotowania - Słownictwo: sztućce, naczynia do gotowania i serwowania - Słownictwo: naczynia, w których pieczemy w piekarniku. - Jakie informacje powinien zawierać przepis - Przepis - przykład - Tworzenie przepisu - zadania - Ogłoszenie prasowe - hotel Huzar prowadzi rekrutację na stanowisko szefa kuchni - Podanie o pracę w zawodzie kucharza - przydatne wyrażenia - Podanie o posadę szefa kuchni, napisane w odpowiedzi na ogłoszenie prasowe - przykład - Jak wygląda nakrycie stołu dla jednej osoby - Ocena restauracji hotelowej pod względem jakości obsługi, jakości potraw i wystroju - Terminy, skróty, miary masy i objętości powszechnie używane w gastronomii
|