Charakterystyka:
Najbardziej zasobnym źródłem witaminy B17 (znanej w literaturze fachowej jako amigdalina) są jądra pestek moreli, które dostarczają również wiele minerałów, a w szczególności magnezu. Oprócz witaminy B17 są źródłem witaminy B15 (kwas pangamowy) i kwasu salicylowego, który wykazuje działanie bakteriobójcze. Zawarta w pestkach witamina B17 działa zapobiegawczo na choroby nowotworowe.
Wysoka jakość!
Produkowane naturalnie (bez konserwantów, wzmacniaczy smaku i chemii, bez pestycydów i nawozów sztucznych).
Ciekawostka: Plemię Hunza z Himalajów uchodzi za najbardziej długowieczny lud na ziemi - swoją dietę opierają na jądrach pestek moreli i oleju z nich wytwarzanym. Wiodą długie życie – dożywają w nieskazitelnym zdrowiu (zarówno fizycznym, jak i umysłowym) ponad stu lat. Pracują aktywnie do końca swych dni, a mężczyźni dziewięćdziesięcioletni zostają ojcami.
Gorzkie pestki moreli zawierają kwas cyjanowodorowy, który może prowadzić do zatruć. Dlatego należy przestrzegać zalecanych ilości dziennego spożycia, która wynosi 2 pestki. Szczególną ostrożność zalecamy kobietom w ciąży. Przechowywać w miejscach niedostępnych dla dzieci.
Zastosowanie:
- Idealny dodatek do dań śniadaniowych: owsianki, serka wiejskiego, musli, dżemu, naleśników z serem.
- Jako osobna przekąska.
Opakowanie:
Zakupiony produkt zostanie zważony do przeźroczystej grubej torebki zgrzewanej, oznaczonej etykietą z nazwą, składem i datą ważności.