Najbardziej zasobnym źródłem witaminy B 17(amigdalina, amygdalin, letril, laetrile) są jądra pestek moreli. Jadra pestek moreli dostarczają również wiele minerałów, a w szczególności magnezu. Oprócz witaminy B17 są źródłem są źródłem witaminy B15 i kwasu salicylowego, który wykazuje działanie bakteriobójcze. Niestety nasza współczesna zachodnia, rafinowana dieta jest bardzo uboga w witaminę B17. Z pomocą przychodzi do nas przyroda. Największe stężenie amigdaliny możemy znaleźć właśnie w pestkach moreli, następnie brzoskwiń, nektaryn i śliwek. Dzięki spożywaniu pestek tych owoców możemy w szybki i łatwy sposób dostarczyć organizmowi niezbędnych składników. Szczególnie współczesne pokolenie narażone jest na silne niedobory tej witaminy.
Lecznicze działanie witaminy B17 opisano już ponad 5000 lat temu w egipskich papirusach, proponując użycie wody migdałowej do leczenia raka skóry. Podobne zapiski o stosowaniu gorzkich migdałów pochodzą z Chin sprzed 4500 lat. W nowożytnej medycynie pierwsze informacje na temat działania wit. B 17 pojawiły się dzięki pracom biochemika nazwiskiem dr Ernst T. Krebs. Dzięki badaniom dr Krebs'a wiemy o tym, że witamina B 17 skutecznie leczy raka. Całość jego badań wskazuje na fakt, że rak jest po prostu skutkiem niedoboru witaminy B 17. Niestety ogromne ilości tej witaminy zostały usunięte z naszej chemizowanej, sterylnej żywności. W przypadku raka zastąpienie utraconej witaminy B 17 w naszym codziennym pożywieniu mogłoby przyczynić się do większej efektywności innych alternatywnych metod leczenia. Spożywanie określonych ilości jąder pestek moreli ma działanie profilaktyczne w przypadku chorób nowotworowych.
Witamina B17, amigdalina albo letril – to trzy różne nazwy tej samej naturalnej substancji. Zatem kiedy letril dostanie się do ludzkiego organizmu, rozchodzi się do wszystkich komórek zdrowych i chorych. Z tym, że w zdrowych komórkach zamienia się w glukozę, a w rakowej uwalnia cyjanek (kwas pruski) oraz aldehyd benzoesowy. Te dwie substancje niszczą komórkę rakową i tylko ją, a o to właśnie chodzi. Natura w doskonały sposób zabezpieczyła nas przed kwasem pruskim zawartym w pestkach owoców.
Zalety: - gorzkie jądra pestek moreli pochodzą z dzikich odmian drzew morelowych. - wyselekcjonowane owoce zbierane są ręcznie. - jądra pestek moreli dostarczają wiele minerałów a szczególnie dużo magnezu. - oprócz B17 są źródłem witaminy B15 i kwasu salicylowego - Nie są genetycznie zmodyfikowane - Nie są używane środki chemiczne, konserwanty i polepszacze zapachowe - Nie stosowano nawozów - suszone w sposób naturalny - jądra pestek moreli sprzedawane przez naszą firmę posiadają certyfikaty
Stosowanie: Naturalna żywność powinna być spożywana w racjonalnych ilościach. Spożycie zbyt wielu jąder może spowodować nieprzyjemne skutki uboczne. Spożycie dwóch jąder pestek moreli dziennie uważa się za wystarczającą ilość w profilaktyce raka. Pestki moreli zawierają kwas pruski.
Przechowywanie: -w miejscu niedostępnym dla dzieci - w suchym i chłodnym pomieszczeniu
Sprzedawane po 100 g |