Zobacz nasze inne produkty na stronie vitalline.pl Serdeczne ZAPRASZAMY :)
Opis produktu
Jest to nowa generacja cukru wykonana z czysto naturalnych surowców (burak cukrowy). Izomaltuloza jest disacharydem, który przybiera postać białego, krystalicznego proszku. Nazywamy to zdrowym cukrem, ponieważ ma bardzo niski indeks glikemiczny (IG = 32), zapobiega tworzeniu się płytki nazębnej i próchnicy.
Ma smak podobny jak cukier (sacharoza), w organiźmie uwalnia się wolniej. Jest całkowicie strawny, trawienie i wchłanianie jest zakończone pod koniec jelita cienkiego. Trawienie jest procesem powolnym i zazwyczaj zapewnia niższy wzrost cukru we krwi, co by nie obciążać organizm wytwarza zapotrzebowanie na insulinę. Niski indeks glikemiczny pozwala uzyskać wyższy odsetek energii z utleniania lipidów, a tym samym spalanie tłuszczu. Dlatego pomaga obniżyć i stopniowo zmniejszenia tkanke tłuszczową bez utraty masy mięśniowej.
Zastosowanie: Jest lepszym wyborem kalorii dla dzieci i dorosłych, poprawia koncentracje. Nadaje się jako zastępczy słodzik dla diabetyków. Dla osób aktywnych fizycznie i sportowców w celu uzupełnienia glikogenu mięśniowego w ciągu dnia.
Izomaltulozę można dodawać do różnych napoi i żywności, ponieważ jest stabilny i odporny w kwaśnych środowiskach. Sprawdzona jest także odporność na mikroby i bakterie kwasu mlekowego, więc nadaje się też do mleka.
Wartość odżywcza w 100g
Wartość energetyczna 400kcal( 1700 kj)
Białko 0 g
Węglowodany (min.) 99 g
Tłuszcze 0 g
Sposób użycia
W porównaniu z sacharozą (cukier buraczany) izomaltuloza jest o połowę mniej słodsza, co pozwala jej na łączenie z innymi węglowodanami i substancjami słodzącymi. Profil smakowy ma identyczny.
Dla sportowców
1 - 3 razy dziennie między posiłkami. Wymieszać 30g (1 łyżka -10 g) izomaltulozy w wodzie lub odtłuszczonym mleku.
Składniki
Izomaltuloza (izomaltuloza jest źródłem glukozy i fruktozy).
Producent
Vemica
Ogólne informacje i porady
Przechowywać w suchym miejscu, niedostępnym dla małych dzieci w opakowaniu szczelnie zamkniętym, w temperaturze do 25 °C. Nie należy przekraczać określonej dziennej dawki. Nie stosować jako substytut zróżnicowanej diety.