izo-ASKORBINIAN SODU, sól sodowa witaminy C, E316 500g
izo-ASKORBINIAN SODU, sól sodowa kwasu askorbinowego, izomer witaminy C.
Izoaskorbinian sodu znajduje wiele zastosowań w przemyśle spożywczym, m.in. chroni przed oksydatywnym brunatnieniem, przyśpiesza peklowanie mięsa, wzmacnia gluten mąki i utrzymanie gazu przy fermentacji ciasta.
W przeciwieństwie do kwasu askorbinowego nie ma odczynu kwasowego, pH izoaskorbinianu sodu wynosi 7,01 czyli jest wzorcowo neutralny. Powszechnie stosowany jako przeciwutleniacz w przemyśle spożywczym, dodawany do mrożonych owoców, napojów gazowanych, wypieków, kosmetyków. Smak charakterystyczny- słonawy, barwa biała do lekko żółtej. Uznawany za nie szkodliwy w zastosowaniach spożywczych, poza zastosowaniami spożywczymi stosowany do zmiękczania wody i jako detergent.
SPECYFIKACJA
pH 7,01
rtęć <1 mg/kg
ołów <2 mg/kg
arsen <3 mg/kg
strata po suszeniu <0,08%
skręcalność optyczna +96,33°
czystość 99,50%
Masa molowa - 216,12
nr CAS; 6381-77-7
nr WE; 228-973-9
gatunek- spożywczy, E316
data ważności; 19.11.2015 r.
Produkt spełnia wymagania Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
Na życzenie kupującego dołączamy certyfikat !!!
Opakowanie zawiera 500g izo-askorbinianu sodu w postaci drobnokrystalicznego proszku,
KUPUJĄC NA KILKU NASZYCH AUKCJACH ZA WYSYŁKĘ PŁACISZ TYLKO RAZ !!!
Na pozostałych naszych aukcjach dostępny kwas L-askorbinowy i inne produkty.