Iron Plus to suplement najnowszej generacji zawierający trzy ważne składniki zwalczające min. anemię oraz niezwykle pomocny w czasie ciąży. Produkt zawiera łatwy w przyswojeniu fumaran żelazowy, witaminę C, która zwiększa wchłanianie żelaza oraz naturalne bioflawonoidy cytrusowe
Żelazo to składnik mineralny, należący do tzw. pierwiastków śladowych. Określenia „pierwiastki śladowe” lub „mikroelementy” oznaczają, że organizm potrzebuje ich w bardzo małych ilościach – mimo to są one niezbędne dla zachowania zdrowia. Żelazo jest odpowiedzialne przede wszystkim za transport tlenu w organizmie, chociaż pełni również kilka innych, ważnych zadań.
Ogólna ilość żelaza w organizmie dorosłego człowieka wynosi od 3 do 5 gramów. Największe jego ilości znajdują się we krwi, w hemoglobinie, tzn. w barwniku krwinek czerwonych, który przenosi tlen z płuc do wszystkich komórek organizmu. Pozostała część żelaza wchodzi w skład ferrytyny, hemosyderyny, mioglobiny oraz różnych enzymów. Składnik ten uczestniczy również w innych funkcjach organizmu, m. in. w procesie wytwarzania energii. Jest także niezbędny w podziale komórek. Żelazo najlepiej przyjmować w formie chelatowej. Chelatowanie to proces, podczas którego składniki mineralne stają się łatwiej przyswajane i wykorzystywane przez organizm. Fumaran żelazawy nie wywołuje zaparć, w przeciwieństwie do siarczanu żelaza, często stosowanego w innych suplementach diety. Nowoczesne preparaty, jak np. Iron Plus, dodatkowo zawierają witaminę C oraz bioflawonoidy, które wspomagają wchłanianie żelaza oraz wzmacniają jego działanie.
Czy wiesz, że niedobór żelaza w organizmie można wywnioskować po wyglądzie oczu, cery, włosów i paznokci?
Stań zatem przed lustrem i przyjrzyj się swojemu odbiciu. Jeśli widoczne są sińce pod oczami, skóra jest sucha i szorstka, włosy cienkie o rozdwojonych końcówkach, a paznokcie łamliwe, do tego odczuwasz ciągłe przemęczenie to… być może niedobór żelaza dotyczy również Ciebie
Według statystyk Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) u ok. 600-700 milionów mieszkańców naszej planety występuje niedobór tego cennego składnika!
Dlaczego odpowiedni poziom żelaza w organizmie jest taki ważny?
Bowiem żelazo to jeden z najważniejszych mikroelementów niezbędnych nie tylko do produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny oraz do transportu tlenu w organizmie, ale również dbający o Twoją odporność, metabolizm energetyczny, zmniejszający uczucie zmęczenia i znużenia, pomagający utrzymać właściwe funkcje poznawcze oraz odgrywający istotną rolę w procesie podziału komórek
Dlaczego jego niedobór jest tak powszechny?
Jedną z przyczyn mogą być liczne składniki występujące w naszej codziennej diecie ograniczające wchłanianie i wykorzystywanie żelaza. Mianowicie:
- fityniany występujące w zbożach, nasionach roślin strączkowych oraz orzechach,
- szczawiany obecne m.in. w zielonych warzywach liściastych, jak szpinak czy natka pietruszki, nasionach roślin strączkowych, jagodach, truskawkach, kakao, mocnej herbacie,
- taniny, których źródłem są wina, herbaty, orzechy, nasiona roślin strączkowych, gorzka czekolada, kakao oraz wiele owoców np. truskawki, maliny, winogrona, granaty, jabłka,
- a także fosforany, pH zasadowe, niektóre białka roślinne oraz wapń.
Czy wiesz, że średnia absorpcja żelaza z diety, przy normalnych jego zapasach w ustroju, wynosi zaledwie 10-15%? U mężczyzn wartość ta osiąga 6%, z kolei u kobiet, ze względu na mniejsze zapasy, jest nieco większa - 13%.
Objawy niedoboru:
- osłabienie,
- apatia,
- owrzodzenie języka, jamy ustnej,
- siniaki,
- krwawienia z nosa,
- zwiększona odporność na przeziębienia i infekcje,
- obniżenie koncentracji i sprawności umysłowej,
- zły nastrój,
- spadek sprawności fizycznej
- bladość skóry,
- wypadanie włosów,
- łamliwość paznokci,
- zaburzenia pracy rytmu serca.
Ostatnim stadium niedoboru żelaza jest anemia podczas której skutki niedoboru żelaza przyjmują stan ostry. Stan taki występuje gdy ilość ferrytyny w surowicy krwi spada poniżej 12 mikrogramów na litr surowicy krwi. Normą jest 40 do 160 mikrogramów w litrze. Anemia powstaje w wyniku długotrwałego niedożywienia, lub wyniszczających chorób, które obniżają ilość czerwonych ciałek i hemoglobiny.
W produktach spożywczych pochodzenia roślinnego żelazo jest w postaci trudno przyswajalnej, niehemowej i jego przyswajanie dochodzi do kilku %. Przyswajanie żelaza niehemowego poprawia się przy udziale kwasu askorbinowego i białka zwierzęcego. Na przykład przyswajanie żelaza z orzechów lub szpinaku , gdy zjadane są samodzielnie, wynosi tylko 1 do 2 procent, a w potrawach z mięsem i witaminą C może zwiększyć się nawet pięciokrotnie
|
Przyswajanie żelaza zmniejszają sole wapnia, fosforu, mleko, sery, herbata (tanina), kawa i fityniany znajdujące się w nasionach zbóż. Nadmiar w pokarmach jednego z takich pierwiastków jak wapń, cynk, mangan i żelazo powoduje blokowanie przyswajania innych pierwiastków tej grupy. Przyswajanie żelaza poprawia się przy wystąpieniu jego niedoborów w organizmie.
Niedokrwistość spotyka się bardzo często gdyż nawet, pozornie zdrowa i urozmaicona dieta może dostarczać zbyt mało żelaza. Szczególnie na niedobory żelaza narażone są dzieci, dziewczęta (odchudzające się) i kobiety z powodu utraty krwi w cyklach miesiączkowych, kobiety w ciąży, kobiety po menopauzie , sportowcy uprawiający sporty wytrzymałościowe a zwłaszcza osoby starsze, uprawiające takie sporty. Ponieważ żelazo jest niezbędne do rozwoju i funkcjonowania mózgu w wypadku jego braku w okresie płodowym i niemowlęcym następuje niedorozwój umysłowy i niedorozwój fizyczny z zaburzeniem koordynacji wzroku i rąk.
Komu najbardziej wskazana jest suplementacja żelazem?
- kobietom w wieku rozrodczym,
- osobom na diecie odchudzającej,
- osobom poszukującym wsparcia odporności,
- wegetarianom,
- osobom po przebytych operacjach,
- sportowcom,
- dzieciom w okresie dorastania,
- osobom odczuwającym ciągłe zmęczenie,
- kobietom w okresie ciąży i karmienia piersią (po konsultacji z lekarzem).
Witamina C posiada liczne korzystne właściwości. Bierze udział w syntezie kolagenu, wspierając funkcjonowanie tkanki łącznej występującej m.in. w skórze, ścięgnach, kościach, chrząstkach, ścianach naczyń krwionośnych. Wykazuje działanie antyoksydacyjne. Chroni DNA, białka, tłuszcze przed utlenianiem. Odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu układu immunologicznego i układu nerwowego. Uczestniczy w absorpcji żelaza niehemowego oraz wpływa na prawidłowy metabolizm energetyczny. Lepsze wchłanianie i wykorzystanie witaminy C przez organizm zapewnia zawarty w produkcie kompleks bioflawonoidów cytrusowych. Bioflavonoidy posiadają również właściwości antyoksydacyjne.
Każdy z nas powinien zadbać o odpowiednią podaż witaminy C. Zwiększone zapotrzebowanie na tę witaminę występuje m.in. u osób uprawiających sporty lub ciężko pracujących fizycznie, palących papierosy, mieszkańców dużych aglomeracji, osób narażonych na stres oraz ludzi w podeszłym wieku.