|
|
witam przedmiotem aukcji jest papierowa gadżetka,do której dostajesz gratis
ferrous sulfate świetne naturalne żelazo
100 tabletek po 28 mg
data ważności 10/16
zalecane dawkowanie 1 tabl dziennie
Supplement Facts
|
Serving Size 1 Tablet |
|
Amount Per Serving |
% Daily Value |
|
Iron |
28 mg 156% |
(as Ferrous Sulfate) |
Directions: For adults, take one (1) tablet daily, preferably with a meal. As a reminder, discuss the supplements and medications you take with your health care providers. Coated for ease of swallowing.
Other Ingredients: Calcium Carbonate, Dicalcium Phosphate, Cellulose (Plant Origin), Croscarmellose, Vegetable Stearic Acid, Cellulose Coating, Vegetable Magnesium Stearate.
WARNING: If you are pregnant, nursing or taking any medications, consult your doctor before use. Discontinue use and consult your doctor if any adverse reactions occur. KEEP OUT OF REACH OF CHILDREN. STORE IN A DRY PLACE AND AVOID EXCESSIVE HEAT. TAMPER RESISTANT: DO NOT USE IF SEAL UNDER CAP IS BROKEN OR MISSING. WARNING: Accidental overdose of iron-containing products is a leading cause of fatal poisoning in children under six. KEEP THIS PRODUCT OUT OF REACH OF CHILDREN. In case of accidental overdose, call a doctor or Poison Control center immediately.
WAŻNE !!!
Anemia z niedoboru żelaza występuje w różnych okresach życia, zarówno u niemowląt i dzieci, jak i u dorosłych. Dowiedz się więcej, jakie są jej przyczyny oraz w jaki sposób dieta może pomóc w jej leczeniu.
Jest to najczęstsza z wszystkich niedokrwistości choruje na nią 1-2% ludności.
Krwinki czerwone są mniejsze i zawierają mniej hemoglobiny z powodu zaburzeń w wytwarzaniu hemu wskutek niedoboru żelaza.
Hemoglobina jest czerwonym barwnikiem krwi, którego zasadniczą funkcją jest przenoszenie tlenu – przyłączanie go w płucach i uwalnianie w tkankach.
Wskutek tego mogą wystąpić następujące objawy:
- Osłabienie i łatwa męczliwość
- Zaburzenia koncentracji i uwagi
- Bóle i zawroty głowy
- Szybkie bicie serca, kołatania serca
- Bladość skóry i błon śluzowych
|
Zdarzają się sytuacje, gdy istnieja niedobory żelaza nie ma jeszcze odzwierciedlenia tego w morfologii krwi, jej wartości mieszczą się w granicach normy, przy jej dolnych granicach. Objawy jakie można wtedy zaobserwować, to :
- Ból, pieczenie, wygładzenie języka
- Spaczone łaknienie (apetyt na rzeczy niejadalne)
- Suchość skóry, bolesne pękanie kącików ust
- Paznokcie blade, kruche, z podłużnym prążkowaniem
- Kruche łamliwe włosy ze skłonnością do wypadania.
|
Przyczyny niedoboru żelaza
Przyczynami przewlekłego niedoboru żelaza może być utrata krwi – najczęściej u kobiet z dróg rodnych, np. przy obfitych, długotrwałych miesiączkach albo przez przewód pokarmowy.
Drugą przyczyną jest zwiększone zapotrzebowanie na żelazo – u wcześniaków, w okresie dojrzewania, w ciąży lub przy karmieniu piersią.
Kolejnym powodem może być upośledzone wchłanianie – np. w przypadku celiakii, chorobie Leśniowskiego - Crohna, po resekcji żołądka lub jelita, w diecie bardzo bogatej w szczawiany, fityniany i herbatę. Również dieta uboga w żelazo – w przypadku wegetarian, szczególnie wegan, którzy nie jedzą mięsa, ryb i jajek, a przy tym nie dbają o pozyskiwanie go z innych źródeł czy suplementacji. Długotrwałe, restrykcyjne diety, głodówki również mogą być przyczyną anemii – często występuje ona w anoreksji.
Leczenie anemii
Należy podkreślić że większość przypadków anemii z niedoboru żelaza wymaga leczenia , które polega na suplementacji odpowiednich dawek żelaza. Warto jednak wspomóc to leczenie spożywając produkty, które zawierają dużą ilość tego pierwiastka.
Są to przede wszystkim :
- Mięso, wędliny
- Podroby – szczególnie wątróbka
- Ryby
- Żółtka jaj
- Produkty zbożowe pełnoziarniste
- Nasiona – dynia, słonecznik, sezam
- Orzechy – szczególnie pistacjowe
- Warzywa zielone ( szpinak, kapusta, brukselka, koper, liście pietruszki
- Buraki
- Czarna porzeczka
- Suche warzywa strączkowe
- Kiełki, zarodki pszenne
- Morele, śliwki suszone, figi, daktyle
Wchłanianie żelaza z pokarmów wynosi tylko od 5 do 20% w zależności od źródła (największe z mięsa), potrafi się jednak zwiększać w przypadku jego niedoborów.
Substancje, które znacznie obniżają dostępność żelaza to między innymi fityniany (obecne między innymi w otrębach i nasionach roślin strączkowych), niektóre polifenole (w kawie i herbacie), błonnik, a także duże ilości wapnia. Z kolei najważniejszym czynnikiem ułatwiającym wchłanianie żelaza są duże ilości witaminy C. Dlatego do porcji mięsa lub ryby dobrze jest zjeść surówkę, a do wędliny pomidora czy paprykę, bogate w witaminę C. Jeżeli zależy nam na dobrym wchłonięciu żelaza z obiadu, nie pijmy bezpośrednio po nim mocnej herbaty.
|
|
|
|
|
|
|