Inżynieria Procesów BioagrotechnologicznychAutor:Żuk Daniela
2003 r
Format B-5Książka jest przeznaczona do wykładów prowadzonych w ramach przedmiotu "inżynieria biotechnologiczna" .
W książce omówiono rodzaje gleb i ich skład. Podano informacje o budowie roślin, procesach ich wzrostu, nawożeniu i pielęgnacji. Przedstawiono analizę i ocenę poziomu mechanizacji systemów produkcji rolnej z uwzględnieniem aspektów ekologicznej produkcji roślinnej. Zawarto cenne informacje dotyczące koncepcji i form unowocześniania systemów produkcji szklarniowej, rolnictwa ekologicznego, konserwacji zbóż. Zwrócono także uwagę na tak ważne zagadnienia jak: bioenergia, biopaliwa, genetyczną modyfikację żywności tradycyjnej.
Spis treści:
Przedmowa
1. GLEBA
1.1. Podstawowe wiadomości o glebie
1.2. Skład gleby
1.3. Budowa gleby
1.4. Rodzaje gleb występujących w Polsce
2. ROŚLINA
2.1. Budowa komórki i tkanek
2.2. Czynności korzenia i pędu
2.3. Kwiaty, owoce i nasiona
3. NAWOŻENIE I PIELĘGNACJA ROŚLIN
3.1. Nawożenie
3.2. Ochrona roślin
4. WPŁYW MECHANIZACJI NA GLEBĘ I ŚRODOWISKO ROŚLINNE
4.1. Odkształcenia gleby spowodowane pracą maszyn
4.2. Oddziaływanie mechanizmów jezdnych i narzędzi skrawających na glebę
5. ROLNICTWO EKOLOGICZNE
5.1. Cele rolnictwa ekologicznego
5.2. Ekorolnictwo w Polsce
5.3. Gospodarka nawozowa w rolnictwie ekologicznym
6. KOMPOSTOWANIE
6.1. Uzasadnienie kompostowania odpadów organicznych z przewagą obornika
6.2. Technologia kompostowania odpadów organicznych z użyciem gnojowicy
6.3. Opłacalność kompostowania z ekonomicznego punktu widzenia
7. UPRAWY SZKLARNIOWE
7.1. Bezglebowa uprawa roślin
7.2. System nawadniający z zamkniętym obiegiem cieczy
8. CHŁODNICZA KONSERWACJA ZBÓŻ
8.1. Przechowywanie ziarna zbóż w niskich temperaturach
8.2. Obniżenie strat wagowych i suchej masy
8.3. Redukcja strat wagi i jakości wskutek inwazji owadów i drobnoustrojów
8.4. Wyeliminowanie potrzeby przesypywania i związanych z tym strat. Zastosowanie chłodzenia do różnych produktów
8.5. Metoda GRANIFRIGOR
8.6. Wpływ temperatury i niekondycjonowanego powietrza atmosferycznego na magazynowane zboże
9. SŁOMA JAKO ODNAWIALNE ŹRÓDŁO ENERGII
9.1. Charakterystyka słomy jako paliwa na tle innych nośników energii
9.2. Sposób przygotowania i spalanie słomy
9.3. Urządzenia do spalania słomy
10. BIOGAZ
11. NIESPOŻYWCZE WYKORZYSTANIE PRODUKTÓW ROLNICZYCH
11.1. Biopaliwo
11.2. Wyroby codziennego użytku
12. INŻYNIERIA GENETYCZNA
12.1. Rośliny modyfikowane genetycznie
12.2. Inżynieria genetyczna w świecie zwierząt
12.3. Technologie stosowane w inżynierii genetycznej
12.4. Zagrożenia dla różnorodności biologicznej, środowiska i ludzi
12.5. Wykorzystanie genetycznie modyfikowanych roślin
12.6. Wykorzystanie inżynierii genetycznej do celów estetycznych
Literatura