Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

INZYNIERIA GENETYCZNA ROSLIN Technologia Zywienia

28-01-2012, 2:41
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 35 zł     
Użytkownik paralala
numer aukcji: 2062184986
Miejscowość Toruń
Wyświetleń: 6   
Koniec: 27-01-2012 04:37:54
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha


KOSZT PRZESŁANIA

 I . przedpłata na konto
  • 1 książka - priorytet 8,50 zł
  • 2 książki - priorytet 9 zł
  • 3 i więcej - priorytet GRATIS !
                     II. POBRANIE
  • 1 książka - priorytet 15,50 zł
  •                 - ekonom. 12,50 zł
  • 2 książki - priorytet 17,00 zł
  •                 -ekonom. 14,00 zł
  • 3 książkl i więcej - priorytet 19,00 zł
  •                 - ekonom. 16,00 zł
(poczta polska)

KONTA BANKOWE:

47 1020 [zasłonięte] 5[zasłonięte]0110002 [zasłonięte] 002439


57 1140 [zasłonięte] 2[zasłonięte]0040002 [zasłonięte] 609236

FORMA:
 

I. wysłanie pozycji po wpłacie na podane konto (przedpłata)
II. wysłanie pozycji z zapłatą przy odbiorze (przesyłka pobraniowa)


Inżynieria Procesów Bioagrotechnologicznych

Autor:Żuk Daniela

2003 r

Format B-5


Książka jest przeznaczona do wykładów prowadzonych w ramach przedmiotu "inżynieria biotechnologiczna" .

W książce omówiono rodzaje gleb i ich skład. Podano informacje o budowie roślin, procesach ich wzrostu, nawożeniu i pielęgnacji. Przedstawiono analizę i ocenę poziomu mechanizacji systemów produkcji rolnej z uwzględnieniem aspektów ekologicznej produkcji roślinnej. Zawarto cenne informacje dotyczące koncepcji i form unowocześniania systemów produkcji szklarniowej, rolnictwa ekologicznego, konserwacji zbóż. Zwrócono także uwagę na tak ważne zagadnienia jak: bioenergia, biopaliwa, genetyczną modyfikację żywności tradycyjnej.

Spis treści:

Przedmowa 
 
1. GLEBA
 
1.1. Podstawowe wiadomości o glebie 
1.2. Skład gleby 
1.3. Budowa gleby 
1.4. Rodzaje gleb występujących w Polsce 
 
2. ROŚLINA 
2.1. Budowa komórki i tkanek 
2.2. Czynności korzenia i pędu 
2.3. Kwiaty, owoce i nasiona 
 
3. NAWOŻENIE I PIELĘGNACJA ROŚLIN 
3.1. Nawożenie 
3.2. Ochrona roślin 
 
4. WPŁYW MECHANIZACJI NA GLEBĘ I ŚRODOWISKO ROŚLINNE 
4.1. Odkształcenia gleby spowodowane pracą maszyn 
4.2. Oddziaływanie mechanizmów jezdnych i narzędzi skrawających na glebę 
 
5. ROLNICTWO EKOLOGICZNE
 
5.1. Cele rolnictwa ekologicznego 
5.2. Ekorolnictwo w Polsce 
5.3. Gospodarka nawozowa w rolnictwie ekologicznym 
 
6. KOMPOSTOWANIE  
6.1. Uzasadnienie kompostowania odpadów organicznych z przewagą obornika 
6.2. Technologia kompostowania odpadów organicznych z użyciem gnojowicy 
6.3. Opłacalność kompostowania z ekonomicznego punktu widzenia 
 
7. UPRAWY SZKLARNIOWE 
7.1. Bezglebowa uprawa roślin 
7.2. System nawadniający z zamkniętym obiegiem cieczy 
 
8. CHŁODNICZA KONSERWACJA ZBÓŻ 
8.1. Przechowywanie ziarna zbóż w niskich temperaturach 
8.2. Obniżenie strat wagowych i suchej masy 
8.3. Redukcja strat wagi i jakości wskutek inwazji owadów i drobnoustrojów 
8.4. Wyeliminowanie potrzeby przesypywania i związanych z tym strat. Zastosowanie chłodzenia do różnych produktów 
8.5. Metoda GRANIFRIGOR 
8.6. Wpływ temperatury i niekondycjonowanego powietrza atmosferycznego na magazynowane zboże 
 
9. SŁOMA JAKO ODNAWIALNE ŹRÓDŁO ENERGII 
9.1. Charakterystyka słomy jako paliwa na tle innych nośników energii 
9.2. Sposób przygotowania i spalanie słomy 
9.3. Urządzenia do spalania słomy 
 
10. BIOGAZ 
 
11. NIESPOŻYWCZE WYKORZYSTANIE PRODUKTÓW ROLNICZYCH
 
11.1. Biopaliwo 
11.2. Wyroby codziennego użytku 
 
12. INŻYNIERIA GENETYCZNA 
12.1. Rośliny modyfikowane genetycznie 
12.2. Inżynieria genetyczna w świecie zwierząt 
12.3. Technologie stosowane w inżynierii genetycznej 
12.4. Zagrożenia dla różnorodności biologicznej, środowiska i ludzi 
12.5. Wykorzystanie genetycznie modyfikowanych roślin 
12.6. Wykorzystanie inżynierii genetycznej do celów estetycznych 
 
Literatura