INULINA BIO 250g
BIO PLANET
Inulina Bio Planet pozyskiwana jest wyłącznie z ekologicznej agawy (Blue Agave Tequilana Webber). Jest naturalnym węglowodanem, posiada właściwości prebiotyczne. Proponujemy inulinę przede wszystkim jako dodatek do fermentowanych produktów mlecznych, wypieków (poprawia strukturę ciast) oraz zagęszczania (zamiast mąki). Można ją również spożywać po uprzednim rozpuszczeniu w ciepłej wodzie.Spożycie w nadmiernych ilościach może wywołać efekt przeczyszczający.
Inulina stosowana jest przede wszystkim jako prebiotyk (tzn. że inulina zawiera żywe mikroorganizmy, które podawane w odpowiednich dawkach, mają korzystny wpływ na nasz organizm) oraz jako substancja zwiększająca zawartość błonnika pokarmowego.Blisko 40% inuliny, przekształca się w naszym organizmie na biomasę bakterii. Jako naturalny prebiotyk zwiększa kwasowość otaczającego ją środowiska, co prowadzi do eliminacji chorobotwórczych grzybów.
Inulina zachowuje się podobnie do błonnika. Dzięki zdolności wchłaniania wody, wielokrotnie zwiększa w żołądku swą objętość, co w konsekwencji spowalnia proces wchłaniania. Wszystko, co zostało wcześniej zjedzone, ma mniejszą kaloryczność natomiast wzbogacone nią posiłki, odbierane są przez mózg jako pełnowartościowe, obfite posiłki. To sprawia, że mniej jemy i dłużej czujemy się syci.
Właściwości:
- zwiększa uczucie sytości,
- hamuje łaknienie, poprzez wpływ na zmniejszenie ilości przyjmowanych pokarmów,
- wspomaga rozwój mikroflory jelitowej,
- obniża poziom cukru i złego cholesterolu we krwi,
- wspomaga układ odpornościowy,
- reguluje wypróżnianie,
- zmniejsza stężenie glukozy w krwiobiegu, regulując jednocześnie gospodarkę, węglowodanową organizmu
- ma wpływ na wchłanianie składników mineralnych , przede wszystkim wapnia i magnezu.
Skład: inulina* 100% (*składniki ekologiczne objęte certyfikatem kontroli).
Wartość odżywcza w 100 g:Wartość energetyczna - 389 kcal (1651 kJ) kJ / kcal
tłuszcz - 0.50 g
węglowodany - 96.00 g
białko - 0.00 g
Informacja alergenna: Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.
Szczegóły:
Certyfikat BIO
Produkt Wegetariański
Kraj Producenta (Polska)
Kraj pochodzenia składników: Meksyk