Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

INULINA - BŁONNIK Z CYKORII - 1kg - EKOGRAM

10-09-2014, 12:01
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 30 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 30 zł     
Użytkownik DoktorPelc
numer aukcji: 4504661353
Miejscowość Kraków
Kupiono sztuk: 9    Zostało sztuk: 91    Licytowało: 9    Wyświetleń: 116   
Koniec: 10-09-2014 12:03:17
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

INULINA z korzenia cykorii

  • Granulowany proszek o delikatnym słodkim smaku, łatwo rozpuszczalny w wodzie
  • Naturalny prebiotyk, aktywujący i stymulujący florę jelitową
  • Pomaga zredukować kaloryczność przygotowanych posiłków
  • Wspomaga pracę jelit i pobudza trawienie
  • Niski indeks glikemiczny
  • Producent: EKOGRAM ZIELONKI
  • Waga: 1000g
  • Termin przydatności: Wszystkie nasze produkty posiadają aktualny termin przydatności do spożycia i pochodzą z regularnych dostaw. Wykorzystane zdjęcia są jedynie zdjęciami archiwalnymi. W przypadku chęci uzyskania szczegółowych informacji co do długości terminów, prosimy Państwa o kontakt drogą telefoniczną lub mailową.

Co to jest inulina z korzenia cykorii

Inulina jest naturalnym węglowodanem, nie trawionym przez ludzkie enzymy. Składa się z cząsteczki glukozy połączonej z łańcuchem cząsteczek fruktozy.

W stanie naturalnym występuje w korzeniach lub bulwach niektórych roślin. Najczęściej pozyskiwana jest z cykorii lub agawy.

Inulina ma postać drobno granulowanego proszku. W smaku lekko słodka. Łatwo rozpuszczalna w wodzie i innych płynach.

Inulina z korzenia cykorii nie jest wyprodukowany z GMO i nie zawiera składników GMO.

Dlaczego warto regularnie stosować inulinę z cykorii

Inulina z cykorii stosowana jest przede wszystkim jako prebiotyk (tzn. że inulina zawiera żywe mikroorganizmy, które podawane w odpowiednich dawkach, mają korzystny wpływ na nasz organizm) oraz jako substancja zwiększająca zawartość błonnika pokarmowego.

Blisko 40% inuliny, przekształca się w naszym organizmie na biomasę bakterii. Kolejne 40% trafia do wytwarzanych przez nie cząsteczek krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (pokrywają one ochronną warstwą ściany jelita grubego). Reszta to kwas mlekowy, pomagający ograniczyć populację bakterii gnilnych i drożdżaków w organizmie. Tylko niewielka część inuliny trafia do krwiobiegu jako cukry, co jest powodem jej niskiego indeksu glikemicznego oraz kaloryczności.

Inulina zachowuje się podobnie do błonnika. Dzięki zdolności wchłaniania wody, wielokrotnie zwiększa w żołądku swą objętość, co w konsekwencji spowalnia proces wchłaniania. Dzięki temu wszystko, co zostało wcześniej zjedzone, ma mniejszą kaloryczność. Natomiast wzbogacone nią posiłki, odbierane są przez mózg jako obfite. To sprawia, że mniej jemy i dłużej czujemy się syci.

 

Wartości odżywcze (w 100g): 160kcal, błonnik pokarmowy (w postaci fruktanów) ok 90g, 
cukier 5 – 10g.

Zawiera sód, potas, wapń i żelazo.

Indeks glikemiczny GI = 14.

 

Działanie Inuliny:

- wspomaga rozwój mikroflory jelitowej

- wspomaga układ odpornościowy

- reguluje wypróżnianie

- zmniejsza syntezę kwasów tłuszczowych w wątrobie oraz stężenie triglicerydów w osoczu krwi

- reguluje gospodarkę węglowodanową organizmu, zmniejszając stężenie glukozy we krwi

- zwiększa absorpcję składników mineralnych, a przede wszystkim wapnia i magnezu

- wpływa na wchłanianie składników mineralnych oraz mineralizację i gęstość kości

zwiększa uczucie sytości

 

Nadmierne spożycie inuliny może powodować efekt laksacyjny.

 

Z czym to się je

Właściwości higroskopijne inuliny (tj. podatność inuliny na wchłanianie wilgoci lub wiązanie się z cząstkami wody) czynią ją doskonałym zagęstnikiem do zup oraz sosów (zamiast np. tradycyjnej mąki).

Po wymieszaniu inuliny z niewielką ilością oleju i dowolnymi dodatkami, otrzymujemy słodką pastę, która idealnie nadaje się np. na farsz do naleśników. Inulina z cykorii sprawdza się również doskonale jako składnik ciasta naleśnikowego, placków, pączków, omletów oraz ciastek, a także jako dodatek do soków owocowych, koktajli mlecznych, jogurtów, twarożku czy musli. Dzięki temu produkty zachowują dłużej swoją świeżość, a ciasteczka przyjemnie chrupią.

Inulinę z cykorii możemy również dodawać do produktów mlecznych, w tym mleka sojowego, jogurtu, kefiru czy zsiadłego mleka oraz do deserów, takich jak budyń, kisiel czy galaretka. Gotowana z wodą inulina, zyskuje postać galaretki, a także gładkość i smarowność, dzięki czemu może częściowo zastąpić różne skrobie oraz tłuszcz, zmniejszając tym samym kaloryczność naszego pokarmu.

Inulina jest również dobrym stabilizatorem emulsji (np. majonezów) oraz piany białkowej.

W domowej kuchni można ją wykorzystać do past warzywnych, twarożków lub pasztetów.

 

Ile możemy zjeść inuliny z cykorii

Spożywać 1 – 2 łyżki stołowe inuliny z cykorii dziennie (10 – 20g).

Nadmierne spożycie inuliny może powodować efekt laksacyjny.

 

 

Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.

inulina błonnik z cykorii ekogram zielonki