Opis produktu:
AMARANTUS EKSPANDOWANY ZAWIERA WYSOKĄ ZAWARTOŚĆ BŁONNIKA!
Amarantus ekspandowany nazywany
jest zbożem przyszłości, ale jego historia sięga trzech tysięcy lat.
Był jedną z głównych upraw w imperium Inków, Majów i Azteków, jednak
w przeciwieństwie do kukurydzy i ziemniaków nie przyjął się w Europie od
razu po podboju Ameryki. Indiane widzieli w nim nie tylko zdrowy
pokarm, ale przede wszystkim roślinę świętą. Dziś jego dobroczynne
walory potwierdza nauka. Bez wątpienia amarantus powinien znaleźć się w
każdej kuchni i na każdym stole, przysparzając zdrowia jego konsumentom,
dając siłę na cały dzień oraz satysfakcję kulinarną zawodowym i domowym kucharzom.
Amarantus ekspandowany może być wykorzystany do:
przyrządzania
pełnowartościowych i szybkich śniadań,
do warzyw i mięs
do
wspaniałych deserów.
Każdy kucharz i każdy miłośnik dobrej kuchni ma
tutaj niezwykłe pole do popisu!
W swoim składzie zawiera:
- więcej wapnia niż mleko,
- więcej żelaza niż szpinak,
- więcej magnezu niż czekolada,
- więcej błonnika niż owies,
- więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych niż inne zboża
- jego białko jest bardziej wartościowe niż sojowe,
- skrobia bardziej lekkostrawną niż kukurydziana,
- cynk, potas i fosfor.
Amarantus nie zawiera glutenu, dzięki czemu spożywać go mogą chorzy na celiakię.
Skład: ziarno amarantusa (szarłatu).
Sposób
użycia: dodatek do musli i zup mlecznych. Zalecany jako zamiennik mąki
(w ilości 10-15 %) we wszystkich domowych wypiekach i potrawach
mącznych.
Wartość odżywcza w 100 g produktu |
wartość energetyczna |
1754kJ (417 kcal) |
białko |
18 g |
węglowodany |
63 g |
w tym cukry |
0,4 g |
tłuszcz |
8 g |
w tym kwasy nasycone |
3 g |
błonnik |
14 g |
sód |
0,02 g |
Kraj pochodzenia: Polska
|