Import z TAHITI Oryginalny Sok Noni BIO 100% - 2L
Tahiti Naturel - wyjątkowy sok wśród innych soków
Sok z noni produkowany przez Tahiti Naturel jest pozyskiwany z miąższu starannie wyselekcjonowanych świeżych owoców, dojrzewających w dziewiczym środowisku Tahiti i okolicznych wysp.
Sok z noni Tahiti Naturel jest tłoczony na zimno w czasie 24 godzin od momentu osiągnięcia przez owoce stadium dojrzałości. Następnie jest poddawany specjalnej filtracji (tzw. Tangential Flow Filtration) celem uzyskania stabilności mikrobiologicznej i polepszenia specyficznych dla noni walorów smakowych. Dzięki temu procesowi nieprzyjemny smak noni staje się bardziej znośny dla podniebienia bez utraty swoich właściwości terapeutycznych.
Sok charakteryzuje się wysoką zawartością substancji odżywczych, szczególnie w porównaniu do soków pozyskiwanych metodą tradycyjną. Im większa zawartość substancji odżywczych tym sok ma wyższą wartość terapeutyczną.
W jaki sposób uzyskuje się tak dobry sok?
Aby w wyniku produkcji powstał sok o najlepszych możliwych właściwościach organoleptycznych oraz o maksymalnej zawartości substancji odżywczych wymagane jest dochowanie ścisłego reżimu technologicznego w całym okresie produkcji - od zbioru na plantacji po dostawę na półkę apteczną.
W stadium produkcji reżim ten jest ściśle uzależniony od naturalnego procesu dojrzewania owoców noni, który można podzielić na pięć etapów.
Etapy dojrzewania owocu noni:
1. Pierwszy etap: Nono PI (takiej nazwy używa się na plantacjach Polinezji Francuskiej) - owoc jest bardzo twardy z ciemno zieloną skórą;
2. Drugi etap: Nono PUU - owoc jest bardzo twardy, przybiera kolor jasno zielony (patrz fotografia obok)
3. Trzeci etap: Nono OMOTO - owoc w dalszym ciągu twardy, skóra zmienia kolor na jasno żółty;
4. Czwarty etap: Nono TOHEA - owoc zaczyna mięknąć, skóra ma jasno żółtą barwę;
5. Piąty etap: Nono PE - owoc jest miękki, skóra uzyskała białą barwę.
Przemiana ze stadium pierwszego Nono PI do drugiego Nono PUU trwa od 6 do 8 dni. W ciągu następnych 3 do 4 dni owoc osiąga czwarte stadium dojrzałości Nono Tohea. Ostatni etap dojrzewania zachodzi w czasie zaledwie 6-8 godzin.
Tak ujęty proces dojrzewania owoców noni ściśle determinuje czas trwania poszczegónych procesów obróbki surowca.
1. Selekcja i mycie owoców
W pierwszej kolejności następuje zbiór owoców. Owoce są zbierane ręcznie na plantacjach Tahiti oraz kilku pobliskich wysp. Do zbioru kwalifikuje się tylko owoce, które osiągną drugie stadium dojrzałości zwane "Nono PUU" (patrz "Etapy dojrzewania owoców Noni"). Bezpośrednio po zbiorze są myte wodą i suszone. Cały proces trwa nie więcej niż 48 godzin.
2. Powtórna selekcja i mycie
W ciągu następnych kilku godzin owoce są transportowane z poszczególnych plantacji do laboratorium produkcyjnego na Tahiti. Tutaj owoce najpierw są powtórnie sortowane w celu wyeliminowania sztuk uszkodzonych podczas transportu, po czym jeszcze raz podlegają płukaniu wodą. Na tym etapie produkcji owocę są w trzecim ("Nono OMOTO") lub czwartym ("Nono TOHEA") stadium dojrzewania. Po płukaniu suszy się je na słońcu jednak nie dłużej niż przez 24 godziny dotąd, aż osiągną ostatnie stadium dojrzałości zwane Nono PE. Owoce są gotowe do właściwej obróbki.
3. Ekstrakcja miąższu
Teraz następuje mechaniczne oddzielenie skór i nasion od miąższu owoców. Wyciskaniu poddawany będzie tylko i wyłącznie miąższ. Odseparowany miąższ trafia do wyciskarki.
4. Wyciskanie i filtracja soku
Otrzymany z wyciśniętego miąższu sok wędruje do instalacji filtrującej, której zadaniem jest pozyskanie czystego soku, pozbawionego zanieczyszczeń i pozostałości miąższu. Jest to kluczowe stadium produkcji soku. Do odsączenia soku z miąższu stosowany jest specjalistyczny system filtracji z przepływem stycznym (z ang. Tangential Flow Filtration - TFF).
Stosowany w systemie filtr o rozmiarze porów rzędu 0,2 mikrometra pozwala pozyskać sok o nadzwyczajnych właściowściach organoleptycznych oraz świetnej jakości pod kątem mikrobiologicznym. Sok odfiltrowany tą metodą uzyskuje stabilność mikrobiologiczą zapobiegającą ewentualnej fermentacji. (więcej o zaletach tej metody filtracji). Natychmiast po filtracji sok jest przelewany do tysiąclitrowych szczelnych kontenerów, które są składowane w specjalnej chłodni. W ten sposób sok przechowywany jest do momentu butelkowania.
5. Butelkowanie
Gotowy sok jest rozlewany do butelek i poddawany pasteryzacji niskotemperaturowej w temp. 87 stopni Celsjusza przez okres 3 sekund. Po tym krótkim okresie następuje gwałtowne schłodzenie soku. Ten sposób całkowicie zapobiega ewentualnej fermentacji soku i sprawia, że sok uzyskuje długą trwałość (może być dostarczony do Klienta w innych krajach). Tak przygotowany sok trafia na półkę apteczną.
Tahiti Naturel - jakość, którą docenili konsumenci
W butelkach Tahiti Naturel nie znajdziemy konserwantów, ani żadnych substancji smakowych, zapachowych czy też innego przeznaczenia. Zawartość butelki stanowi 100% sok z noni (Morinda Citrifolia).
Sok z noni Tahiti Naturel to jakość bez kompromisu!
Jej osiągnięcie możliwe było dzięki pracy doskonałego laboratorium oraz dochowaniu wysokich wymogów sanitarnych i technologicznych produkcji zgodnych z normami ISO 9000. Dowodem nadzwyczajnej jakości soku Tahiti Naturel jest jego ogromna i wciąż rosnąca popularność na niezwykle wymagającym rynku Stanów Zjednoczonych.
Sok z noni Tahiti Naturel (Suplement diety) jest produktem BIO. Uzyskał pozytywną opinię Europejskiej Komisji Zdrowia i Ochrony Konsumenta (SANCO) oraz certyfikaty produktu organicznego instytutu ECOCERT SAS F32600 oraz BCS-Öko jako potwierdzenie jego najwyższej jakości. Zarejestrowany w GIS pod numerem GIS-BŻ-Ż-4[zasłonięte]230-10-1/MM/10.
Informacje dodatkowe: Preparat nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży. Preparat nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Nie przekraczać zalecanej dziennej dawki. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Po otwarciu przechowywać w lodówce. Dawkowanie: 30 ml / dzień - spożywać na czczo pół godziny przed pierwszym posiłkiem. Producent: Tahiti Naturel, Arue, Tahiti - Polinezja Francuska Zawartość: stuprocentowy sok z morwy indyjskiej (noni) z pierwszego tłoczenia - bez konserwantów, cukrów i jakichkolwiek innych domieszek Pojemność: 1 litr
Dlaczego warto wybrać sok Tahiti Naturel? 1. naturalny sok 100% - bez domieszek, bez dodatku cukru, niezagęszczony, nierozcieńczany 2. sok BIO - certyfikowany ECOCERT, BCS-Öko, pozytywna opinia SANCO, wytwarzany przy użyciu metod właściwych dla rolnictwa ekologicznego (zero chemii) 3. sok najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia - tłoczony na zimno ze świeżych owoców w 24 godziny od momentu osiągnięcia dojrzałości 4. nadzwyczajna czystość - filtrowany w celu uzyskania najwyższej czystości mikrobiologicznej oraz klarowności (w efekcie sok ma lepszy smak) 5. sprawdzona marka - liczne grono zadowolonych klientów w USA i Francji 6. kraj pochodzenia TAHITI - uważa się, że przez wzgląd na warunki naturalne na Tahiti rośnie najbardziej wartościowe noni na świecie
DODATKOWO... POKRYWAMY KOSZT PRZESYŁKI KURIERSKIEJ* I GWARANTUJEMY, ŻE PACZKA DOTRZE W DOSKONAŁYM STANIE!
W TYM PAKIECIE NA BUTELCE OSZCZĘDZASZ 4,45 ZŁ!
* Dotyczy zamówień opłaconych z góry. Koszt wysyłki za pobraniem +5zł
|