Jeśli spada odporność organizmu, staje się on bardziej podatny na infekcje wywoływane przez drobnoustroje (wirusy, bakterie). Niektóre osoby chorują częściej niż inne. Rozwiązanie nie przyjdzie jednak samo. Warto o tym pomyśleć odpowiednio wcześniej i wspomóc nasz system obronny. Uprzedźmy chorobę, zanim nas zaskoczy!
Analizy chemiczne, poparte obserwacjami przeprowadzonymi w IFA, potwierdzają szerokie i niezwykle korzystne działanie na organizm ludzki rośliny Vilcacora. Doświadczenia kliniczne wykazują, że roślina ta bardzo dobrze spełnia rolę antyutleniacza, ma działanie antyrakowe, a w sytuacji wystąpienia choroby nowotworowej zapobiega przerzutom i powoduje ich regres.
Duże stężenie glikozydów charakterystyczne dla tej rośliny sprawia, iż ma ona własności przeciwzapalne i antywirusowe, wspomaga wytwarzanie białych ciałek krwi, stymuluje system immunologiczny i wzmaga fagocytozę. Potęguje to siły samoobronne organizmu i prowadzi do znacznej poprawy stanu zdrowia.
WAŻNE SKŁADNIKI IMMUNAID
Vilcacora z indiańskiego, koci pazur z hiszpańskiego (Uña de Gato) lub polska nazwa czepota puszysta (Uncaria tomentosa) to roślina stosowana od tysiącleci, osiąga wysokość ok. 30 metrów. Współczesna nauka wciąż odkrywa jej składniki aktywne i niezwykłe właściwości. Roślina ta uważana jest za jedną z najbardziej skutecznych substancji, wspierających układ odpornościowy. W 1974 r. austriacki chemik Klaus Keplinger przeprowadził wnikliwe badania biologiczne i chemiczne korzeni czepoty. Odkrył, że korzeni pnącza zawierają sześć specyficznych alkaloidów i udowodnił, że cztery z nich nadają się do pobudzania układu odpornościowego. Kolejne badania odkryły, że kolejny alkaloid (rynchofilina) ma zdolność hamowania agregacji płytek krwi i w związku z tym może zapobiegać zawałom serca. Następne eksperymenty wykazały właściwości przeciwutleniające, przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Najczęściej vilcacora wykorzystywana jest w chorobach nowotworowych.
Cynk działa przede wszystkim na system immunologiczny człowieka, utrzymując go w stanie gotowości. Wzmaga odporność na zakażenia. Suplementacja cynkiem może być z powodzeniem stosowana u osób z obniżoną odpornością, zapadających na częste grypy, anginy, nieżyty nosa, nieżyty oskrzeli. Podawanie cynku zapobiega pojawieniu się infekcji, jak również wspomaga leczenie. Cynk znajduje także zastosowanie w chorobach o podłożu alergicznym, gdyż pomaga w przywracaniu prawidłowych funkcji układu immunologicznego.
Niedobór cynku powoduje niedokrywistość, spowolnienie tempa wzrostu, wady wrodzone, złe gojenie się ran, łuszczycopodobne zmiany skórne, zapalenia skóry i utratę owłosienia, złą tolerancję glukozy, biegunki, utratę apetytu. U dorosłych mogą również wystąpić: kurza ślepota, zmniejszenie odporności, zaburzenia w grasicy i węzłów chłonnych, zaburzenia smaku i węchu (ocenia się, że przyczyną ok. 25% objawów zaburzeń smaku i węchu jest niedobór cynku). Może sprzyjać miażdżycy tętnic, ponieważ zmniejsza odporność komórek na uszkodzenia. U dzieci niedobór cynku sprawia, że są niższe niż rówieśnicy i gorzej się rozwijają umysłowo. Cynk działa leczniczo na wrzody żołądka, uporczywe żylaki, reumatyzm, owrzodzenia, trądzik, choroby skórne.
Regularne zażywanie niektórych farmaceutyków, w tym pigułek antykoncepcyjnych, oraz picie alkoholu wpływa na obniżenie poziomu cynku w organizmie człowieka.