IMBIR (Ginger; Zingiber officinale).
W tropikalnej Azji imbir uprawia się od ponad 3000 lat, chociaż jego pochodzenie jest nieznane. Imbiru używano na Bliskim Wschodzie i w południowej Europie na długo przed Rzymianami. Portugalczycy przywieźli go do Afryki, Hiszpanie do Indii Zachodnich. To jedna z najstarszych roślin uprawnych.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/cudowny-imbir-wlasciwosci-lecznicze-i-odchudzajace-imbiru_33621.html
UPRAWA:
Najlepiej do tego celu nadaje się gleba próchniczno - gliniasta (torf zmieszany z gliną w proporcjach 2:1). Głębokość sadzenia nie powinna przekraczać dwóch cm. Idealna temperatura: 20 - 25 stopni. Doniczkę należy przykryć przezroczystą folią. Miejsce powinno być dobrze oświetlone (wystawa południowa lub wschodnia), podłoże powinno być stale wilgotne latem i wiosną, w sierpniu podlewanie trzeba ograniczyć, od września jeśli imbir ma być spożywany należy stopniowo dążyć do jego zaprzestania. Jesienią liście zabarwią się na żółto i wtedy można wykopać kłącze. Jeśli natomiast traktujemy imbir jako roślinę ozdobną, to czekamy aż liście całkiem wyschną i wówczas przenosimy doniczkę do chłodniejszego pomieszczenia o temperaturze 8 - 10 stopni. Na wiosnę najlepiej przesadzić do swieżej ziemi i uprawa rozpoczyna się od początku.
AUKCJA DOTYCZY 7 NASION (1 komplet).
Pochodzenie: Chiny.
Wysyłka: list polecony lub zwykły w kopercie bąbelkowej (uwaga: wysyłka zwykłym listem nie jest rejestrowana - sprzedający nie bierze odpowiedzialności za ewentualne zagubienie takiej przesyłki po nadaniu).
|