Charakterystyka:
Imbir kandyzowany stanowi wspaniałą przekąskę w ciągu dnia oraz świetny dodatek do deserów i napojów.
Imbir jest jedną z najstarszych roślin leczniczych. Jednocześnie to wyśmienita przyprawa o silnie korzennym i słodkawym aromacie, a zarazem lekko gorzkim smaku. Zawiera wapń, magnez, fosfor i potas.
Zastosowania imbiru są przeróżne: począwszy od doprawiania potraw, przez aromatyzowanie napojów (grzanego piwa, wina, kawy, herbaty, kompotów), jako dodatek do marynat z owoców i warzyw, sushi, potraw curry, do wypieków (słodkich ciasteczek imbirowych, pierników...) aż po stosowanie go jako afrodyzjak. Imbir używany jest również do produkcji kosmetyków. Istnieje także bardzo wiele zastosowań leczniczych imbiru.
Ciekawostka: Imbir użytkowany jest od kilku tysiącleci. Nie występuje już nigdzie w stanie dzikim - jest uprawiany.
Właściwości imbiru:
- Znany ze względu na właściwości rozgrzewające, pomaga zwalczyć przeziębienie, grypę oraz migrenę.
- Stymuluje krążenie, rozluźnia naczynia krwionośne, działa antyseptycznie.
- Działa napotnie.
- Polecany przy reumatyzmie i artretyzmie.
- Imbir dodany do herbaty, a także wcierany w skórę działa rozgrzewająco oraz pomaga w leczeniu trądziku.
- Ten nieestetycznie wyglądający korzeń pobudza ukrwienie narządów płciowych, przez co wzmaga erekcję i wzmacnia percepcję wrażeń seksualnych u obojga płci.
Zastosowanie:
Wspaniały dodatek do: ciast, ciasteczek, pierników, keksów, deserów, grzanego piwa, wina, kawy, herbaty, kompotów, musli, jogurtów oraz jako smaczna i pożywna przekąska.
Opakowanie:
Zakupiony produkt zostanie zważony do przeźroczystej grubej torebki zgrzewanej, oznaczonej etykietą z nazwą, składem i datą ważności.