Ile ma lat? Podręcznik oznaczania wieku zwierzyny
Krzysztof Morow
W
książce przedstawiono zasady oceny wieku zwierzyny płowej (łosi,
jeleni, danieli i saren),
jak również dzików,
muflonów, kozic i wilków, zarówno
przed pozyskaniem, jak i po ubiciu.
Ponadto omówiono sposoby określania wieku
zwierzyny drobnej. Książka jest bogato
ilustrowana barwnymi zdjęciami i rysunkami. Książka
przeznaczona jest dla myśliwych, w
szczególności może służyć do celów
szkoleniowych na kursach organizowanych przez PZŁ.
Wybrane podobne produkty dostępne w naszej
ofercie:
Zwierzęta
łowne, Ekkehard
Ophoven
Idealna pomoc przygotowująca do
właściwego egzaminu łowieckiego.! Bogato ilustrowany
zdjęciami opis wszystkich gatunków zwierząt
objętych prawem łowieckim i nie tylko.
Kompendium wiedzy obejmujące wszelkie aspekty przydatne
każdemu myśliwemu: znaki
rozpoznawcze, odchody, ślady oraz inne znaki w łowisku,
znaczenie łowieckie, rodzaje i
miejsca polowań, liczby odstrzału.
W książce:
> ponad 120 rodzimych gatunków zwierząt;
> biologia: systematyka, cechy gatunku, rozmnażanie, głosy
> odchody, tropy i ślady, znakowanie terenu, znaki rozpoznawcze
> polowanie: ochrona, znaczenie łowieckie oraz praktyka łowiecka
Fennell Jan, Zapomniany język psów w
praktyce:
Jan Fennell posiada nadzwyczajny dar, który wzbudza podziw i
zachwyt wszystkich
miłośników psów. Jest znanym hodowcą, mającym
liczne sukcesy na wielu znaczących i
prestiżowych wystawach, z Londyńskim Crufts na czele.
Pierwsza książka
Jan Fennel - światowy bestreller "Zapomniany język psów"
zmieniła sposób w jaki
dotychczas człowiek patrzył na psa. W kolejnej książce autorka nie
tylko jeszcze bardziej
zagłębia się w tajemnice psiego języka ale przede wszystkim
doradza jak od teorii przejść
do praktyki i jak jej rewelacyjną metodę należy stosować na
co dzień..
Receptury z klasztornej piwniczki. Nalewki,
wina,
piwa, miody, likiery" (Jacek Kowalski)
Ta książka kucharska to wydawnictwo niezwykłe.
Zbiera i przypomina oryginalne przepisy tradycyjnej kuchni klasztornej.
Zdradza prawdziwe przepisy kuchni, która przeżywa
dziś swój zasłużony renesans. Znajdujemy tu stare receptury
na potrawy najbardziej
wyszukane, ale i najbardziej popularne. Potrawy mięsne i
rybne, wina i nalewki, ciasta i
desery... Dania na każdą porę roku i dnia. Na czas postu i
czas świętowania, na
Adwent i Wielki Post, na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Zachowując piękny
język, w jakim
owe dawne receptury były spisywane, ozdabiając je perełkami
sarmackiego humoru i ubarwiając ponętnymi ilustracjami ?
książka ta pozwala wczuć się w nastrój towarzyszący
owemu starodawnemu obyczajowi nieśpiesznego wydobywania z
darów natury
barw, smaków, aromatów.
Leksykon
broni - Walter Lampel, Richard Mahrhold
W
książce zamieszczono szczegółowo opracowane hasła dotyczące
broni, amunicji i optyki myśliwskiej. Czytelnik
znajdzie tu też ogólnie opracowane hasła z wielu
pokrewnych dziedzin. Liczne odnośniki do innych
haseł umożliwiają wyczerpujące prześledzenie wybranej dziedziny.
Polskie wydanie poszerzono o informacje
na temat polskich konstruktorów i producentów
broni, reguł prawnych, typów broni, reguł prawnych,
typów broni
starej i nowej szczególnie u nas popularnych.
Ponad 2500 haseł. Ponad 800 fotografii i rysunków.
Fachowe słowniki obcojęzyczne: niemiecki, angielski, francuski.
Łowiectwo
- Henryk Okarma, Andrzej Tomek
Pragniemy
zwrócić Państwa uwagę na pierwszy od 20 lat na naszym rynku
wydawniczym polski, tak obszerny
, podręcznik łowiectwa. Napisany przez Henryka Okarmę i Andrzeja Tomka,
znanych i cenionych naukowców
zajmujących się problematyką łowiectwa i ochrony przyrody, przy
współudziale najlepszych polskich specjalistów od
spraw łowiectwa.
Na ponad 500 stronach autorzy przedstawiają
współczesny stan wiedzy o 43 gatunkach łownych i chronionych
ssaków i ptaków, dyskutują często kontrowersyjny
styk łowiectwa i ochrony przyrody, dokonują przeglądu
najważniejszych zagadnień praktycznego łowiectwa (m.in. zarządzanie
populacjami zwierząt, techniki gospodarowania
w łowiskach, planowanie łowieckie, wykonywanie polowań, szkody, ochrona
zdrowia zwierząt). Książka zawiera
także rozdziały o broni myśliwskiej, kynologii myśliwskiej,
sokolnictwie, kulturze łowieckiej oraz współczesnych
badaniach naukowych z zakresu łowiectwa. Wszystko to w
oparciu o prawie 1500 pozycji cytowanej literatury
naukowej.
Oprócz najnowszej wiedzy, także świetny
poziom graficzny tego wydawnictwa. Ponad 780 kolorowych
zdjęć (autorstwa m.in. znakomitych polskich fotografików
przyrody), ilustracji i rycin w niekonwencjonalnej
kompozycji plastycznej. Duży format (A4), twarda oprawa, doskonały
papier kredowy.
Obowiązkowy podręcznik w biblioteczce każdego myśliwego
i miłośnika przyrody!
KLUCZ
DO OZNACZANIA WIEKU
JELENI, DANIELI, SAREN, MUFLONÓW I
DZIKÓW
Umiejętność określania wieku ubitej zwierzyny jest dla każdego
myśliwego ważnym zagadnieniem.
Dotyczy to nie tylko selekcjonerów posiadających
uprawnienia do odstrzału samców zwierzyny płowej,
lecz także pozostałych myśliwych.
Wychodząc na przeciw temu zapotrzebowaniu oraz potrzebom szkoleniowym
na kursach dla
selekcjonerów a także początkujących myśliwych, opracowano
„Klucz do oznaczania wieku jeleni,
danieli, saren, dzików i muflonów”.
Książka w przystępny sposób przedstawia:
- rozwój uzębienia w oparciu o kolorowe zdjęcia
zębów żuchw jeleniowatych z opisem charakterystycznych
cech umożliwiających dokładną ocenę wieku,
- kilka metod określania wieku dzików na podstawie stopnia
rozwoju oręża odyńców i uzębienia
warchlaków, przelatków i loch,
- określanie wieku muflonów na podstawie ilości
wrębów na ślimach tryków.
Gospodarowanie populacjami zwierząt łownych wymaga od
myśliwych ciągłego doskonalenia swoich umiejętności
łowieckich. Spośród nich znajomość
określania wieku ubitej zwierzyny jest dla każdego myśliwego ważnym
zagadnieniem. Dotyczy to nie tylko
selekcjonerów posiadających uprawnienia do odstrzału
samców zwierzyny
płowej, lecz także pozostałych myśliwych, dla
których ocena wieku pozyskanych dzików czy samic
jeleniowatych nabiera coraz większego znaczenia w
kontekście realizacji zasad odstrzału strukturalnego.
PRAKTYCZNA KUCHNIA MYŚLIWSKA WG RUSSAKA
Książka przeznaczona jest nie tylko dla myśliwych, ale także dla
wszystkich, którzy chcą
jeść smaczne i zdrowe dania z dziczyzny, przyrządzone we
własnym domu.
Grzegorz Russak, znakomity kucharz i gawędziarz, prezentuje w niej
niezwykle
ważny dział kuchni związany ze staropolską, żywą do dziś tradycją -
myślistwem.
Podaje nie tylko praktyczne przepisy, ale także zdradza tajniki starych
receptur, które gwarantują niepowtarzalny smak potraw.