Igły do nastrzyku (wraz ze strzykawką)
służą do rozprowadzenia solanki (woda, sól peklująca, smak)
w głębszych częściach mięsa przeznaczonego na wędzonki.
W ofercie igły z jednym otworem i z dodatkowymi 5-cioma otworami bocznymi.
Igła z jednym otworem
wygląd: rurka ścięta skośnie, ostrze bardzo ostre.
mocowanie do strzykawki:
igłę należy nałożyć na plastikową, stożkową nasadkę (w komplecie strzykawki),
którą zakłada się na zakończenie strzykawki.
średnica: 2,5 mm
długość: 120 mm
materiał: stal nierdzewna (używana w medycynie)
Igła z jednym otworem - nasada gwintowana
wygląd: rurka ścięta skośnie, ostrze bardzo ostre, zakończona nasadką z gwintem (M8x1 drobnozwojowy) śr. 0,8 mmm i długości 20 mm
mocowanie:
Możliwe mocowanie do wszystkich gwintowanych końcówek (np. nastrzykiwarka oferowana w naszym sklepie), pasujących do tego rodzaju gwintu
średnica: 2,2 mm
długość: igła - 120 mm, nasadka gwintowana 20 mm
materiał: stal nierdzewna (używana w medycynie)
Porady domowego masarza ...
Która igła lepsza ... trudny wybór !
Igły z wieloma otworami bocznymi stosuje się do nastrzyku "domięśniowo" bezpośrednio do mięsa w celu równomiernego rozprowadzenia solanki w wędzonce.
Igły z jednym otworem spełniają podobną rolę ale należy dokonać więcej nakłuć aby osiągnąć cel taki sam jak z użyciem igły z wieloma otworami. Natomiast igły z jednym otworem są niezbędne przy wprowadzaniu solanki "dożylnie" do żył całych elementów np szynek całych ze skórą i kością.
Aby igła nie zapychała się w czasie nastrzyku...
Przyczyn zapychania się igły jest kilka aby ich uniknąć należy:
- roztwór solanki a szczególnie wywar z przypraw przecedzić przez gęstą gazę
- nastrzykiwać w następujący sposób: wbić igłę w mięso, lewą ręką przytrzymać nasadkę plastikową, prawą ręką naciskać tłok jednocześnie należy wyciągać igłę z mięsa
- po zakończeniu igłę przepłukać a do środka wprowadzić cienki drucik i pozostawić go do następnej produkcji (zabezpieczy to otwór igły przez zbryleniem się kryształków pozostawione soli)