Piękna bylina, wartościowe zioło, niezastąpiona przyprawa. Hyzop jest wieloletnią
rośliną ozdobną, kwitnącą przez całe lato od VI do IX. Kwiaty pojawiające się od
początku czerwca mają barwę szafirowo-niebieską, są zebrane w gęste, jednostronne
nibykłosy, ładnie kontrastują z ciemnozielonymi liśćmi. Przycinanie przekwitniętych kwiatostanów pobudza roślinę do tworzenia nowych. Osiąga wysokość około 40cm.
Cała roślina posiada charakterystyczny korzenny aromat.
Ziele hyzopu, ścięte w czasie kwitnienia i wysuszone, stosuje się w leczeniu chorób
dróg oddechowych, jest też środkiem poprawiający trawienie, ma właściwości
moczopędne i zmniejszające pocenie.
Zażywa się go w postaci naparu sporządzonego z 1 łyżki ziela i 2 szklanek wrzątku.
Napar pije się 2-3 razy dziennie po 1/2 szklanki. Ostry gorzkawo-cierpki smak
i silny zapach sprawiają, że suszone listki hyzopu są świetną przyprawą do zupy
ziemniaczanej i fasolowej.
Doprawia się nim również twarogi, pasztet, pieczeń cielęcą, sosy i drób.
Hyzop nadaje potrawom korzenny aromat.
Ziele i olejek hyzopu są również stosowane jako zaprawa do likierów
i wina (do wermutu).
Wymaga słonecznych stanowisk i suchego najlepiej kamienistego podłoża.
Wymagania glebowe ma bardzo niskie, lepiej rozwija się w glebie bogatej w wapń.
Zimuje bez problemów.