HYZOP LEKARSKI KOLOR NIEBIESKI
NA INNEJ AUKCJI BIAŁY I RÓŻOWY
Hyzop lekarski (Hyssopus officinalis L.), znany wcześniej także jako izop, a w medycynie ludowej pod nazwą józefek lub józefka, jest zimotrwałym półkrzewem z rodziny jasnotowatych (Lamiaceae), dawniej wargowych (Labiateae). Roślina osiąga zwykle wysokość 40-60 cm, jej łodygi są czterokanciaste, u nasady zdrewniałe, w górnej części zielone. Liście ma lancetowate, zaostrzone, całobrzegie, podwinięte, naprzemianległe, prawie siedzące. Cała roślina jest gruczołowato owłosiona, o charakterystycznym, aromatycznym zapachu. Drobne kwiaty hyzopu, o szafirowofioletowym zabarwieniu (niekiedy różowe, czerwone lub białe), zebrane w gęste, jednostronne nibykłosy, ładnie kontrastują z ciemnozielonymi liśćmi. Owoc - rozłupnia rozpada się na cztery graniasto - jajowato - podłużne, ciemnobrunatne rozłupki.
Miododajny Szacuje się, że wydajność miodu z 1 ha jego uprawy może dochodzić nawet do 120 kg. Hyzop nadaje się również na ogródki skalne, niskie żywopłoty, pełne uroku zwłaszcza w okresie kwitnienia (czerwiec - wrzesień). Można go także uprawiać w domu, na balkonie. Ojczyzną hyzopu lekarskiego są okolice południowej Europy i środkowej Azji. Zdziczały występuje w środkowej i północnej Europie, północnej Afryce, Skandynawii i Stanach Zjednoczonych. Zasiedla gleby ciepłe, o dużej zawartości wapnia oraz stanowiska ruderalne.
Już w starożytności znany był i uprawiany. Pisali o nim m.in. Dioskurides, Pliniusz Starszy oraz Hipokrates. Ten ostani w swoim podziale roślin leczniczych zaliczył hyzop do grupy ziół wykrztuśnych.
Współcześnie ceniony jest przede wszystkim jako roślina przyprawowa i ozdobna.
W lecznictwie
Garbniki i olejek eteryczny, zawarte w hyzopie, nadają tej roślinie właściwości przeciwzapalne i bakteriostatyczne, co wykorzystywane jest w leczeniu dolegliwości żołądkowo-jelitowych, dla zwiększenia łaknienia i polepszenia trawienia. Napary z hyzopu zmniejszają nieznacznie napięcie mięśni gładkich przewodu pokarmowego oraz przywracają prawidłową perystaltykę jelit, dlatego polecane są przy wzdęciach i nieregularnych wypróżnieniach. Hyzop stosowany jest także jako środek w leczeniu nadmiernej potliwości oraz w nieżytach górnych dróg oddechowych (wchodzi w skład kropli Pectosol). Zewnętrznie bywa używany do płukania jamy ustnej i gardła przy infekcjach bakteryjnych i stanach zapalnych, a ostatnio także jako płukanka do włosów. W lecznictwie ludowym hyzop stosowano na trudno gojące się rany. W „Zielniku klasztornym” Ojca Grzegorza, franciszkanina, hyzop jest jednym z głównych składników mieszanki do sporządzania okładów na kontuzje.
PRZY BÓLACH ŻOŁĄDKA kwitnące i ulistnione pędy hyzopu smażymy na maśle. Można również sporządzać herbatę z dodatkiem miodu. PRZY POTLIWOŚCI nadmiernej: odwar z ziela hyzopu w połączeniu z szałwią, orzechem włoskim, kwiatem maku polnego. Pić 3 razy dziennie po 1/2 szklanki. PRZY NIEŻYTACH przewlekłych i ostrych, górnych dróg oddechowych i astmie: napar z 2-3 łyżek stołowych ziela i czubków kwiatostanów hyzopu na litr wody. Pić 3 razy dziennie po szklance. OKŁADY na trudno gojące się rany i stłuczenia: napar z kwitnących pędów hyzopu. REUMATYCZNE bóle: napar z ziela hyzopu (2-3 łyżki stołowe na litr wody, z dodatkiem miodu). Pić 3 razy dziennie po 1/2 szklanki. DO PŁUKANIA przy stanach zapalnych jamy ustnej, gardła i migdałków: napar z kwitnących, ulistnionych szczytów pędów (3 łyżki stołowe na litr wody). W miejsce naparu niektórzy zalecają stosowanie odwaru, gdyż podczas gotowania do roztworu przechodzi większa ilość garbników. OLEJEK HYZOPOWY znalazł także szerokie zastosowanie w mieszankach aromaterapeutycznych (do masażu, kąpieli, kompresów oraz inhalacji), przy napięciu nerwowym, reumatyzmie, przeziębieniu, astmie, zaburzeniach gastrycznych, kamicy nerkowej, stłuczeniach, ranach, egzemach. ZIELE HYZOPU wchodzi w skład recepturowych mieszanek ziołowych: wiatropędnej, wykrztuśnej, przeciwpotnej, mieszanki stosowanej przy chorobach gardła i krtani oraz płukanek rozjaśniających i przyciemniających włosy.
W kuchni stosowane jest jako przyprawa świeże i suszone ziele hyzopu, o przyjemnym, balsamicznym, słodkawokamforowym zapachu i cierpkim, korzennym smaku. Przyczynia się do łatwiejszego przyswajania nawet ciężkostrawnych potraw; działa pobudzająco na gruczoły całego przewodu pokarmowego. Drobno posiekanymi listkami hyzopu można przyprawiać gotowane i smażone ziemniaki, surówki i sałatki wielowarzywne, smażone dania mięsne, gotowane ryby, zimne przystawki, zupy mięsne oraz warzywne (fasolowa, kalafiorowa, ziemniaczana), pasztety mięsne, jajecznicę, majonez, sosy, twarożek ze śmietaną. Hyzop doskonale harmonizuje z pietruszką i fasolą.
W kosmetyce olejek hyzopowy znalazł swoje zastosowanie w postaci wody hyzopowej oraz jako naturalny insektycyd - ludowy środek przeciwwszawicowy.
Wódki i wina Ziele hyzopu, jak również uzyskany z niego olejek, używane są do produkcji wódek ziołowych, win typu Wermuth i gorzkich likierów typu Chartreuse. Na Bliskim Wschodzie sfermentowane liście hyzopu służą do sporządzania orzeźwiających, niskoalkoholowych sorbetów.
Licytujesz 30 nasion hyzopu za 2 zł./ mix kolorów
SERDECZNIE ZAPRASZAM DO ZAKUPÓW
Dodano 2[zasłonięte]013-05 16:15UWAGA: Jak zwykle każdego roku możliwy odbiór osobisty w pobliżu mojego ogrodu; dokładne dane odbioru, termin i godzinę ustalamy po zakupach roślin na moich aukcjach;
W związku ze zmianami cen wysyłek wprowadzonymi przez Pocztę Polską z dniem 01.02.2014 list polecony wynosi 6 zł., a list ekonomiczny 3 zł. Jeśli wybierasz list ekonomiczny musisz liczyć się z tym, że nie jest on na poczcie rejestrowany (bez potwierdzenia nadania) i nie biorę odpowiedzialności za zaginięcie przesyłki.
Dodano 2[zasłonięte]014-04 22:50Uwaga: Należy dopłacić odpowiednią kwotę za koszt dostawy, czyli logiczne jest, że rośliny żywe wysyłane są w paczkach priorytetowych, według podanego schematu: 1 roślina -13,50 zł. i za każdą następną dochodzi 0,50 zł.; Nasiona wysyłane są w kopertach - listy ; mozliwy odbiór osobisty w poblizu mojego ogrodu, dokładny termin odbioru roslin ustalamy po zakupach na aukcjach;