Wieloletni, silnie aromatyczny, mrozoodporny półkrzew,
naturalnie wystepujący w Afryce Północnej,
Europie Południowej i Środkowej, Azji Zachodniej i Kaukazie.
Roślina znana od czasów starożytnych jako przyprawa
i roślina lecznicza, od 16 wieku uprawiana w ogrodach
całej Europy.
Osiąga wysokość od 20 do 70 cm, liście lancetowate,
ciemnozielone, od 2 do 2,5 cm.
Kwitnienie zaczyna się w drugim roku wegetacji.
Kwiaty koloru różowego, niebieskego lub rzadziej białego,
bardzo mocno i przyjemnie pachnące, pojawiają się
na szczytach łodych od lipca do października.
Hyzop zyskał uznanie jeszcze w starożytności,
ciesząc się wówczas wielką sławą.
Używany był jako doskonała przyprawa kulinarna i lekarstwo,
ale też w obrzędach religijnych ludów Azji Mniejszej.
Biblia podaje iż miał działanie oczyszczające z nieczystości
zarówno materialnej jak i duchowej.
Roślina jest odporna na suszę i zimno, toleruje piaszczyste gleby.
Najczęściej sadzony na skalaniakach jako roślina ozdobna,
jest dobrze dostosowany do przycinania.
Najlepiej będzie rosła na wapiennym, luźnym wzgórzu,
w słonecznym i ciepłym miejscu.
Może być rozmnażany przez wysiew nasion na wiosnę
albo podział kłącza jesienią lub wiosną.
Surowiec to liściaste łodygi które zbiera się przed kwitnieniem.
Proces suszenia powinien odbywać się w chłodnym,
suchym i dobrze wietrzonym pomieszczeniu.
Ziół do suszenia nie powinno sie wystawiać na ekspozycje słońca,
aby zapobiec przebarwieniom i utlenianiu.
Po wysuszeniu, liście oddziela sie od łodyg.
Liście mogą być przechowywane w szczelnych pojemnikach
przez 18 miesięcy.
Świeże zioło jest powszechnie stosowane do gotowania.
Liście mają lekko gorzki smak (ze względu na zawartość tanin)
i intensywny aromat miętowy.
Ze względu na intensywność, jest stosowany w gotowaniu
umiarkowanie. Liście, świeże lub suszone, są używane, drobno
posiekane do aromatyzowania warzyw, sałatek, jako przyprawa
do nadzienia, pasztetów, wędlin, majonezu, także do sosów i zup
(fasolowa, ziemniaczana). Doskonale harmonizuje z pietruszką
i fasolą. Kwiatami przyprawia się głównie sałatki i warzywa.
Hyzop stosowany jest do aromatyzowania likierów
np. Grande Chartreuse lub Absynt, używany także
do aromatyzowania piwa.
Roślina jest powszechnie używana przez pszczelarzy
do wytwarzania wysoce aromatycznego miodu.
Ze względu na swoje właściwości wykrztuśne,
przeciwbakteryjne, kojące, przeciwzapalne, antyseptyczne
jest powszechnie stosowany jako roślina lecznicza.
Ma działanie napotne, wykrztuśne w leczeniu kaszlu i innych
chorób płuc, wzmacnia układ oddechowy, zmniejsza gorączkę,
łagodzi i wzmacnia błony śluzowe dróg oddechowych i przewodu
pokarmowego. Zaobserwowano również stymulowanie układu
pokarmowego i trawienia, przywraca prawidłową
perystaltykę jelit, ma działanie wiatropędne
i rozkurczające na przewód pokarmowy.
Używany do leczenia chrypki, przeziebienia, bólu gardła,
gorączki, astmy, anginy, zapalenia oskrzeli i migdałków.
Zewnętrznie napar z liści był stosowany jako okład
na bóle reumatyczne, a gorące opary z wywaru
były używane na zapalenie ucha.
Używany do płukania jamy ustnej i gardła przy infekcjach
bakteryjnych i stanach zapalnych również migdałków.
Kosmetycznie uzywany jako płukanka do włosów.
Herbatka ziołowa z hyzopu z dodatkiem miodu jest skutecznym
środkiem wykrztuśnym. Jest naturalnym insektycydem
(działa min. przeciw wszawicy)
Nie powinien byc używany przez kobiety w ciąży gdyż może
wywołać poronienie. Stosuje sie go do wyrobu
kropli do oczu i płynu do płukania ust.
Cena za sztukę na Kup Teraz
dotyczy ponad 50 nasion.
H I S T O R I A P R Z E D M I O T U zone2 zone3 zone4 zone5 zone6 zone7 zone8 zone9 zone10 zone11 wieloletnie bylina mrozoodporna miododajna ozdobna