HYDROŻEL
· Jest to polimer o granulacji : 0,8 – 3,0 mm i dużej chłonności wody, 1g wchłania do 450 ml wody demineralizowanej.
· Stosowany jest do nawadniania wszystkich rodzajów roślin
· Okres działania to ok 5 lat od zastosowania, w tym okresie kilka tysięcy cykli wchłaniania i oddawania wody.
· Wchłania wodę pochodzącą z opadów lub podlewania. W okresie zmniejszonej wilgotności oddaje do 95% przyjętej wody, dzięki czemu rośliny mają dodatkowy „magazyn wody”.
· poprawia pojemność wodną, czyli zdolność gleby do utrzymywania określonej ilości wody (dostępność wody np. deszczowej dla roślin przy zastosowaniu 1,5g żelu na litr ziemi zwiększa się realnie dodatkowo o ok. 300 ml, tj. system korzeniowy rośliny dysponuje taką „bazą wody” (woda „nie ucieka” –magazynuje się).
· Oszczędza do 30% nawozów - Rozpuszczone w wodzie nawozy wiążą się z żelem i udostępniane są roślinie, a nie przemieszczają się poza obręb systemu korzeniowego, gdzie stają się niedostępne dla roślin.
DAWKOWANIE
Rośliny nowo nasadzone
Rośliny już rosnące
W KOMPLECIE DOZOWNIK 50 gram!!!!!
STOSOWANY do produkcji podłoży ZAPEWNIA LEPSZY WZROST ROŚLIN
„(…) Dodatek hydrożelu do podłoża uniwersalnego powoduje obniżenie gęstości, czym przyczynia się do wzrostu jego spulchnienia. Tak przygotowane podłoże wyraźnie dłużej wysycha i utrzymuje wilgotność. Przesuszenie powoduje mniejsze zmiany struktury po zastosowaniu hydrożeli w porównaniu z kontrolą. Zastosowanie żelu powoduje 21-25% zwiększenie ilości dostępnej dla roślin wody, a w przypadku wyższej dawki żelu przyrost sięgał 75-88% (…)” (źródło: Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 1998, 461, 291-298)
STOSOWANY Do produkcji ROZSADY Wspomaga ukorzenianie roślin
„(…) Hydrożele korzystnie wpływają na ukorzenianie sadzonek. Niezależnie od podłoży dodatek hydrożelu istotnie wpływa na przyrost masy części nadziemnej. Rośliny charakteryzują się zwiększeniem masy i długości korzeni (wzrost do 130%), a także wysokości części nadziemnej sadzonek o 30-80%. Masa sadzonek zwiększa się w przypadku zastosowania hydrożelu od 6 do 73% w porównaniu do kontroli (…)” (źródło: Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 1998, 461, 467-479)
WIĘCEJ INFORMACJI POD NUMEREM
603 [zasłonięte] 519