SPIS WAŻNIEJSZYCH OZNACZEŃ 7
ROZDZIAŁ 1
WPROWADZENIE ..... 9
1.1. Cel i zakres pracy 9
1.2. Stan i rozwój technik chłodniczych owiewowej oraz kriogenicznej 12
ROZDZIAŁ 2
IDEA HYBRYDOWEGO SYSTEMU CHŁODNICZEGO DO OWIEWOWO-KRIOGENICZNEGO CHŁODZENIA 23
ROZDZIAŁ 3
BADANIA EKSPERYMENTALNE 27
3.1. Cel i zakres badań eksperymentalnych 27
3.2. Stanowisko badawcze 28
3.3. Realizacja badań eksperymentalnych 34
ROZDZIAŁ 4
WYNIKI BADAŃ EKSPERYMENTALNYCH I ICH ANALIZA 37
4.1. Sprężarkowy podsystem chłodniczy 37
4.2. Kriogeniczny podsystem chłodniczy 46
4.3. Hybrydowy system chłodniczy 52
4.4. Podsumowanie 62
ROZDZIAŁ 5
EFEKTYWNOŚĆ ENERGETYCZNA 69
5.1. Model teoretyczno-empiryczny hybrydowego systemu chłodniczego 69
5.2. Współczynniki zużycia energii końcowej 75
5.3. Wskaźniki zużycia energii pierwotnej 78
5.4. Zużycie energii końcowej i pierwotnej w cyklu chłodzenia 81
ROZDZIAŁ 6
STRATEGIE OWIEWOWO-KRIOGENICZNEGO CHŁODZENIA W KOMORZE 85
6.1. Metodyka realizacji strategii chłodzenia 85
6.2. Badania i analiza wybranych strategii chłodzenia 92
6.2.1. Przykładowe wyniki badań przebiegu zmian temperatury w komorze 92
6.2.2. Wyznaczenie ilości produkowanego chłodu 94
6.2.3. Określenie jakości produkowanego chłodu 97
6.2.4. Zastosowanie modelowania komputerowego 99
ROZDZIAŁ 7
EFEKTYWNOŚĆ EKONOMICZNA 114
7.1. Metodyka oceny 114
7.1.1. Nakłady inwestycyjne 117
7.1.2. Koszty eksploatacyjne 120
7.1.3. Koszty ubytku masy produktu 122
7.2. Porównanie efektywności ekonomicznej cyklu chłodzenia 124
ROZDZIAŁ 8
EFEKTYWNOŚĆ EKOLOGICZNA 128
8.1. Metodyka oceny 128
8.2. Wyniki obliczeń efektywności ekologicznej 132
ROZDZIAŁ 9
MOŻLIWOŚCI ZASTOSOWANIA HYBRYDOWEGO SYSTEMU CHŁODNICZEGO 138
ROZDZIAŁ 10
PODSUMOWANIE 143
BIBLIOGRAFIA 146
STRESZCZENIE 156