Posmakuj egzotycznych herbat z całego świata
Trawa cytrynowa jest składnikiem wielu potraw: zup, marynat, curry, sałatek i pikli. Zamiast świeżej trawy cytrynowej można stosować trawę suszoną. Stosuje się jedną łyżeczkę trawy cytrynowej na kubek herbaty. W Ameryce Południowej napar z trawy jest popularnym napojem odświeżającym.
Opakowanie +- 500 gram ( trawa cytrynowa jest
bardzo lekka, więc jest tego sporo )
Palczatka cytrynowa (Cymbopogon citratus) jest rośliną szeroko uprawianą w krajach tropikalnych. Jej liście i łodygi mają silny cytrynowy smak oraz zapach. Zawierają dwa cenne olejki: cytral (70-80%) i mircen (20%). W Ameryce Południowej napar z trawy cytrynowej jest popularnym napojem odświeżającym. Ma on przyjemny, cytrynowy smak i aromat, zwiększa zdolność koncentracji i rozjaśnia umysł. Nalewka i napar z palczatki cytrynowej działają przeciwdepresyjnie, usprawniają procesy kojarzenia, zapamiętywania i postrzegania, znoszą nerwice wegetatywne. Pobudzają wydzielanie soków trawiennych, krążenie krwi i rozgrzewają ciało. Mają silne właściwości fungistatyczne (hamujące rozwój grzybów), pierwotniakobójcze i bakteriostatyczne. Trawa cytrynowa wyraźnie hamuje rozwój drożdżaków. Zastosowana na skórę zmniejsza wydzielanie łoju, odświeża, znosi zapach potu. Nalewka z tego gatunku trawy jest dobra w leczeniu opryszczki. Preparaty z trawy cytrynowej wykorzystywane są w przypadku stanów zapalnych gardła, jamy ustnej, krtani i oskrzeli i zatok.
Nazwa firmy ma swoje korzenie w naszym dzieciństwie, kiedy herbata była towarem deficytowym, sprzedawanym „spod lady” i co gorsza wątpliwej jakości.
Chcemy przybliżyć Państwu niezapomniane smaki herbat z nawet najbardziej odległych zakątków świata, które teraz udostępniamy Spod Lady dla wszystkich.
Zapraszamy na nasze inne aukcje!