Opis:
Hoja pochodzi z Dalekiego wschodu i tropikalnych lasów Australii. Ta pnąca się roślina charakteryzuje się skórzastymi liśćmi, z których w okresie od maja do września wyrastają piękne i obfite blachowate kwiatostany. Kwiaty wydzielają pachnącą ciecz są białe lub różowe. Uprawiane dwie odmiany to Hoja carnosa ( różowa ) i Hoja bella ( piękna ). Pierwsza z nich potrzebuje podpór, jest mniej wymagająca w uprawie, druga zaś delikatniejsza, nadaje się do hodowli w wiszących pojemnikach.
Uprawa:
Miejsce uprawy powinno być jasne, jednak nie bezpośrednio nasłonecznione ( odmiana H. bella preferuje lekki półcień ). Hoja lubi ciepło, zimą zaś bardziej umiarkowane temperatury ok. 12 – 14 st. C. Odmiana H. carnosa dobrze rośnie w temperaturze w pokojowej cały rok. Pielęgnacja: Podlewamy umiarkowanie, latem 1 – 2razy tygodniowe, zimą raz na dwa tygodnie – nadmiar wody jest bardzo szkodliwy dla rośliny. Hoja lubi zraszanie. Naważmy jedynie w okresie wzrostu i kwitnienia raz na dwa tygodnie, stopniowo zmniejszając dawkę. Hoja nie lubi przesadzanie, gdyż źle wpływa to na tworzenie pąków1) kwiatowych. Czynność więc wykonujemy niezmiernie rzadko, raz na kilka lat, dbając o zapewnienie dobrego drenażu. Rozmnażamy z sadzonek pędowych pobieranych w okresie maj – lipiec i ukorzeniamy w temperaturze ok. 23 st., zapewniając wysoką wilgotność powietrza. Drugim sposobem na rozmnażanie są odkłady – przyginamy pędy do podłoża, po wypuszczeniu korzeni sadzimy roślinę do doniczek.
Uwagi:
Hoja nie lubi przestawiania, kwitnie wówczas słabiej. Po przekwitnięciu nie usuwamy szypułek kwiatowych, gdyż w ich miejsce wyrastają nowe kwiaty.
|